Tvrda voda oštećuje kosu! Saveti kako da je negujete da bude zdrava i blistava

by | 22.01.2024
Tvrda voda oštećuje kosu! Saveti kako da je negujete da bude zdrava i blistava

Tvrda voda, koju karakteriše visok sadržaj minerala, može izazvati pustoš na kosi, a da to niste ni svesni. Saznajte kako da na pravilan način negujete kosu i izbegnete oštećenja.

Minerali, prvenstveno kalcijum i magnezijum, prisutni u tvrdoj vodi mogu stvoriti film na kosi, što sprečava prodiranje vlage. Pranje kose tvrdom vodom može dovesti do lomljenja, stanjivanja dlake, suvog vlasišta, zelenskaste nijanse svetle kose.

Kako tvrda voda oštećuje kosu?

Akumulacija minerala ne samo da oduzima prirodna ulja kosi, već i komplikuje oblikovanje. Tvrda voda može izazvati svrab, ljuštenje i perut, ubrzavajući bledenje boje kose, posebno kod onih koji uživaju u farbanju kose. Naravno, kosa se teško raščešljava. Pored toga, sadržaj minerala u tvrdoj vodi može učiniti da vaša kosa postane teška i masna.

Tvrda voda: Kako da negujete kosu

Tvrda voda može predstavljati izazov za održavanje zdrave kose, ali uz prave savete može se ublažiti njen uticaj. Evo nekoliko efikasnih saveta i trikova za održavanje vaših brava bez kovrčavih i zdravih:

Šampon za dubinsko pranje

Investirajte u šampon za dubinsko pranje može da eliminiše nataložene minerale iz kose i kože glave. Redovna upotreba ovog šampona može pomoći u održavanju prirodne ravnoteže kose. Takođe se preporučuju šamponi sa pH ravnotežom od 5,5.

Hidratantne maske i regeneratori koji se ne smeju koristiti

Borite se protiv nemogućnosti kose da apsorbuje vlagu hranljivim i prirodnim proizvodima. Dok maske i regeneratori koji se ne ispiraju pružaju privremeno olakšanje, dugoročno rešenje leži ipak u rešavanju problema sa tvrdom vodom.

Filteri za vodu: Spas za kosu

Filtriri koji omekšavaju vodu su od suštinskog značaja za borbu protiv visokog nivoa minerala prisutnih u tvrdoj vodi. To sprečava probleme kao što su lomljiva kosa, ispucali krajevi i gubitak kose.

Filteri za tuširanje, iako nisu tako efikasni kao omekšivači vode, pomažu u smanjenju minerala i hlora u vodi, minimizirajući štetu uzrokovanu tvrdom vodom.

Zaštita tokom plivanja

Ako uživate u kupanju u bazenima, kapa za plivanje može zaštititi vašu kosu od nakupljanja minerala, čuvajući njeno zdravlje.

Ispiranje kose

Isperite kosu s vodom u koju ste dodali limunog sok ili jabukovo sirće. Oni mogu efikasno smanjiti nakupljanje minerala, poboljšati sjaj i ublažiti perut uzrokovanu tvrdom vodom.

Ishrana bogata nutrijentima

Uverite se da vaša ishrana uključuje esencijalne hranljive materije kao što su gvožđe, proteini i vitamin D za unapređenje opšteg zdravlja kose.

Iana Kunitsa / gettyimages.com