SPREČITE ISUŠIVANJE KOŽE TOKOM HLADNIH DANA

by | 24.11.2022

 Pet saveta dermatologa za savršenu negu lica

 

Dermatolozi savetuju da je sada važno da negujemo kožu lica, kako bismo sprečili dehidrataciju tokom hladnih dana.

Tokom hladnijih meseci vazduh postaje suv, na otvorenom, ali i u zatvorenom prostoru zbog radijatora i grejanja  uopšte. Kada koža počne da gubi vlagu, barijera se može narušiti, uzrokujući povećanu osetljivost, suvoću i iritaciju.

Zato je promena rutine nege kože u jesen ključna da vaša koža bude zdrava i srećna tokom cele godine.

1. Veoma osetljivu kožu hidrirajte kolagenom ili aloe verom

Ljudi sa osetljivom kožom ili stanjima kao što su psorijaza ili ekcem mogu da dožive peckanje ili osetljivost danima (čak i nedeljama) u prelazu iz leta u jesen.

– Najbolje što možete da uradite je da hidrirate kožu eteričnim uljima, serumima i kremama. Nahranite kožu elastinom i kolagenom da biste pomogli u procesu oporavka. Pokrijte kožu hladno obrađenom alojom i kremama  –  savetuju stručnjaci.

2. Odlučite se za bogatiju hidrantnu kremu

Zbog promena u okruženju, važno je pre spavanja preći na gušću hidratantnu kremu. Moramo da preduhitrimo promenu vremenskih uslova tako što ćemo koži dodati više vlage i pomoći da je zadrži.

3. Koristite hidrantnu kremu za usne i kreme za deo oko očiju

Ako ove dve stvari već nisu deo rutine, trebalo bi da budu u hladnijim mesecima. Baš kao i prelazak na gušću hidratantnu kremu, dodavanje ovih proizvoda hidrira usne i kožu oko očiju. Naša koža ne voli nagle prelaze, a dodavanje krema za usne i oči pomaže u ovoj tranziciji, ističu stručnjaci.

4. Nemojte često koristiti pilinge i retinoide

Smanjite upotrebu pilinga i retinoida. Vlažnost i visoke temperature leti obično ublažuju iritirajuće dejstvo lokalnih retinoida i pilinga, verovatno zbog povećane masnoće kože.

5. Nastavite da koristite SPF

Iako je UV zračenje najjače tokom leta, ono je i dalje prisutno tokom četiri godišnja doba. Kremu za sunčanje treba koristiti tokom cele godine, jer pomaže u smanjenju efekata UV zračenja, koje ubrzava i povećava rizik od raka kože. Dermatolozi preporučuju da se pridržavate dnevnog SPF faktora od 30.