SODA BIKARBONA SA CIMETOM – SVIMA TREBA!

by | 02.05.2023

 

Soda bikarbona sa mlevenim cimetom je nešto što uvek treba imati pri ruci. Naročito ako kuburite sa gastritisom i skokovima šećera u krvi…

 

Navikli smo da koristimo sodu bikarbonu za čišćenje sanitarija i neutralisanje neprijatnih mirisa (naročito u frižideru), a mnogo ređe je upotrebljavamo za rešavanje ili pak sprečavanje zdravstvenih tegoba. Važno je i u kakvom obliku je koristite. Pročišćena soda bikarbona sa mlevenim cimetom deluje kao antacid i antiseptik. Sprečava stvaranje kamena u bubregu, suzbija giht i infekcije urinarnog trakta, a primenuje se i za bolju fizičku kondiciju sportista. Cimet pomaže u slučaju gastritisa, dijabetesa, povišenog holesterola, gljivičnih i bakterijskih infekcija i mnogih drugih bolesti.

Šta sve može soda bikarbona

1. Neutrališe želudačnu kiselinu 

Poznato je da soda bikarbona pomaže u neutralizaciji kiseline i poboljšanju pH ravnoteže u telu. Često se koristi oralno za suzbijanje digestivnih poremećaja, kao što je refluks kiseline ili žgaravica. Dovoljno je da razmutite četvrtinu kašičice u pola šolje vode i popijete. Olakšanje nastupa za nekoliko minuta. No, to ne znači da treba da se oslanjate isključivo na sodu bikarbonu ako imate želudačne tegobe. Problem treba da se rešava u korenu. Počnite od ishrane i promene životnih navika. Okanite se alkohola, kafe, previše začinjene, masne, pohovane i brze hrane.

2. Ubija gljivice i bakterije 

Ne mislimo samo na atletsko stopalo, gde su kupke od sode bikarbone prosto neprevaziđene! Nećete naći delotvornije a jeftinije sredstvo od ovoga za suzbijanje upornih gljivica. Osim gljivičnih, dobra je i u tretmanu bakterijskih infekcija, naročito onih u usnoj duplji. Razmutite kašičicu sode u šolji tople vode i koristite za ispiranje usta.

3. Pomaže bubrezima

Klinička studija objavljena u „Journal of the American Society of Nephrology” posmatrala je efekte natrijum-bikarbonata na 134 pacijenta sa hroničnom bolešću bubrega i niskim nivoom bikarbonata u krvi. Pokazalo se da je soda doprinela usporavanju širenja bolesti. Kada budete pripremali uvin čaj, u svaku šolju razmutite po četvrtinu kašičice sode bikarbone. Ovo je odličan recept za suzbijanje urinarnih infekcija.

4. Ublažava svrab kože 

Soda bikarbona može pomoći u smanjenju nelagodnosti od opekotina od sunca, alergijskih osipa i koprivnjače. Pomešajte kašičicu sode bikarbone sa malo vode (da se dobije pasta) i nanesite na problematična mesta. Ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim isperite. Ponavljajte to nekoliko puta dnevno. Za suzbijanje svraba, preporučuju se i kupke sa sodom bikarbonom. Dovoljna je jedna šaka sode na kadu vode. Kupka treba da traje dvadesetak minuta. Nakon toga, istuširajte se mlakom vodom. Ova kupka se preporučuje i nakon intenzivnih treninga, jer sprečava upalu mišića.

Upotreba: Otopiti jednu kesicu soda bikarbone u 1 dl vode i popiti. Dnevna doza 1 do 3 kesice.

 

Sodu bikarbonu sa mlevenim cimetom možete naručiti preko sledećeg linka:

https://www.magicnobilje.com/proizvodi/akcija/11565/soda-bikarbona-sa-mlevenim-cimetom