SIR MOCARELA ZA JAKE KOSTI I MIŠIĆE

by | 29.08.2023
sir-mocarela-za-jake-kosti-i-misice_sir-mocarela-za-jake-kosti-i-misice.jpg

Da li ste znali da je ova ukusna namirnica i te kako dobra za zdravlje?

Sir mocarela s malo ugljenih hidrata, malo kalorija i bogatstvo esencijalnih hranljivih materija može poboljšati varenje, pomoći u gubitku težine i poboljšati teksturu vaše kože.

Sir mocarela je više od namirnice

Ovaj ukusni, meki sir poznat je po svojoj svestranosti i zasićenosti i može biti savršen dodatak vašoj prelepoj letnjoj salati. Pravi se mešanjem kravljeg ili bivoljeg mleka sa sirištem, enzimom. U ovom članku ćemo pogledati razlog zašto bi sir mocarela bio odličan dodatak vašoj ishrani.

Sir mocarela: Zdravstvene prednosti

Osim kalcijuma, ova varijanta sira nudi niz zdravstvenih prednosti.

1. Izvor biotina

Sir mocarela je dobar izvor biotina koji se takođe naziva vitamin B7. Osim što je dobar za dravlje kože, kose i noktiju, ovaj vitamin može smanjiti nivo glukoze u krvi.

2. Izvor riboflavina

Ovaj sir je bogat vitaminom B2 ili riboflavinom koji pomaže telu da se bori protiv raznih bolesti i stanja kao što su napadi migrene i anemija. Takođe ima dokazana antioksidativna svojstva.

3. Izvor niacina

Ovaj mlečni proizvod takođe sadrži vitamin B3 ili niacin, koji igra ključnu ulogu u pretvaranju masti u odgovarajuću energiju u ljudskom telu. Takođe pomaže u kontroli holesterola, sprečava nastanak bolesti poput dijabetesa i artritisa.

4. Izvor proteina

Ako želite izvor proteina, mocarela sir je dobar izbor. Doneće vam energiju i povećati snagu mišića.

5. Prepun vitamina rastvorljivih u mastima

Sadrži važne vitamine rastvorljive u mastima kao što su D, E i A. Ovi vitamini su potrebni za apsorpciju kalcijuma, zdravlje kostiju i zaštitu ćelijske membrane.

6. Jača kosti

Varijanta sira sadrži veliku količinu kalcijuma – ključnog minerala koji je neophodan za optimalno zdravlje kostiju i zuba. Osim toga, igra ključnu ulogu u zaštiti srčanih mišića i smanjuje rizik od raka debelog creva.

7. Dobar izvor fosfora

Sir mocarela ima priličnu količinu fosfora, koji pomaže ljudskom telu da apsorbuje kalcijum iz hrane. Takođe je potreban za optimalno varenje i pravilno funkcionisanje bubrega. Mineral pomaže u borbi protiv umora mišića i olakšava funkcionisanje mozga.

8. Prepun cinka

Cink pomaže u borbi protiv kožnih problema i povećava broj belih krvnih zrnaca. Takođe pomaže u dobrom funkcionisanju prostate i pomaže u uklanjanju viška kilograma.

9. Izvor kalijuma

Kalijum pomaže u borbi protiv štetnih efekata izazvanih konzumiranjem natrijuma kod ljudi. Takođe pomaže u snižavanju krvnog pritiska i ispravljanju srčanih ritmova.

Obratite pažnju

Bez sumnje, mocarela sir je odličnog ukusa i u isto vreme prepun vitalnih hranljivih materija. Ali loša vest je da sadrži velike količine zasićenja masnoće koje mogu biti zabrinute za kardiovaskularno zdravlje i probleme sa težinom. Ovaj mlečni proizvod je preporučljivo uzimati umereno i ići na varijante sa niskim sadržajem masti.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.cubes.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: barmalini / gettyimages.com