SIGNALI KOJI UPOZORAVAJU DA JETRA NE FUNKCIONIŠE KAKO TREBA

by | 18.02.2022

 Umor, suva koža, mučnina,  modrice, oticanje znak su da je vreme da reagujete

 

Brojni su uzroci oštećenja jetre, a uključuju faktor naslednosti, genetske predispozicije, dugotrajne bolesti jetre kakva je ciroza i dugu izloženost otrovnim supstancama.

Ako vam jetra šalje neki od ovih signala, vreme je da reagujete.

 Hroničan  umor i iscrpljenost najčešći simptomi oštećenja jetre. Smatra se da su umor i iscrpljenost povezani sa jetrom nusproizvod neurohemijskih promena u mozgu i hormonske neravnoteže.

Umor

Osećaj umora i iscrpljenosti pogoršavaju povišeni nivoi toksičnih nusproizvoda u krvi koje oštećena jetra ne može pravilno da izbaci iz organizma.

Suva ili nadražena koža

Nadražena koža i svrab koji ne prolazi jedan je od potencijalnih indikatora oštećenja jetre. Da bi bila zdrava, našoj koži je potrebna vlaga koja se stvara prenosom tečnosti unutar tela.

Kada telo nije adekvatno snadbeveno tečnostima, neretko se događa da koža poprimi drugačiji izgled. To uključuje crvenilo ruku ili stopala, žutilo sluznice, odnosno žuticu ili neobjašnjive mrlje, tamne ili svetle, na određenim područjima.

Bol u trbuhu

Kod oštećenja jetre uobičajeno je da osećate bol u području abdomena. Pacijenti ovaj bol često opisuju kao da ih nešto probada ili ga opisuju kao pulsirajući, a taj simptom često može da ublaži jedino pravilno lečenje primarnog problema.

Dugotrajna upotreba nekih vrsta lekova  može da rezultira oštećenjem jetre. U slučaju bola u trbuhu koji ne prolazi, a osoba dugo koristi neke lekove, potrebno je posetiti lekara.

Mučnina ili povraćanje

Jetra je veliki organ unutar sistema za varenje, zbog toga se svako stanje povezano sa jetrom može manifestovati u obliku digestivnih smetnji. Mučnina i povraćanje često se javljaju zbog nakupljenih toksina koje jetra ne može da izbaci.

Modrice

Jedna od najvažnijih uloga jetre jeste pomaganje u proizvodnji proteinskih enzima koji, između ostalog, pomažu u sprečavanju krvnih ugrušaka. Kada je mehanizam zgrušavanja krvi poremećen, uobičajene su promene u izgledu kože.

Ako jetra usporava proizvodnju ili prestane da proizvodi proteine potrebne za zgrušavanje krvi, lako dolazi do pojave modrica i krvarenja.

Oticanje trbuha

Oštećenje jetre remeti normalan protok krvi u taj organ, što povećava pritisak u okolnim venama. Te vene uključuju i vene odgovorne za prenos krvi od slezine i creva do jetre. Poremećaj tog procesa prouzrokuje povećanje krvnog pritiska, odnosno stanje poznato kao portalna hipertenzija.

Portalna hipertenzija prouzrokuje nakupljanje tečnosti u području oko abdomena, a to stanje zove se ascites. Do tog stanja može doći i zbog nemogućnosti jetre da proizvodi druge krvne proteine.

Žutica

Pojava žućkaste nijanse kože ili očiju poznata je kao žutica. Osim promene u izgledu očiju, žutica može da prouzrokuje i druge simptome, uključujući tamniji urin, svrab celog tela i oštećenje kognitivnih funkcija.