RUSOMAČA JE ELIKSIR ZDRAVLJA, ČISTI KRVNE SUDOVE I JETRU

by | 10.08.2021

Biljka hoću-neću vraća prirodnu elastičnost krvnim sudovima

Ako često osećate da vam glava “buči” i čujete zujanje u ušima, onda bi trebalo da proverite stanje krvnih sudova mozga, jer upravo su to simptomi skleroze ovih sudova.
Kada krvni sudovi izgube elastičnost nisu u mogućnosti da normalno “sprovode” krv kroz telo do ćelija, a posledica je pogoršanje vida, pogotovo ujutru nakon spavanja oči se pune suzama. A uveče, predmeti počinju da se “udvostručuju” i zamućuju. Ovo je signal tela da je oštećen intraokularni pritisak, to može izazvati jednu od najozbiljnijih očnih bolesti – glaukom. Da do toga ne bi došlo, neophodno je samo da očistite krvne sudove.
Tu na scenu stupa moćna biljka po imenu rusomača (Capsella bursa-pastoris), u narodu poznatija pod nazivom hoću-neću, pastirska torba, tarčužak, devojačka trava, torbičica, tobočica…
Lekovita svojstva ove biljke poznata su u narodu još od davnina. Mladi listovi su se koristili da bi se poboljšalo funkcionisanje želuca, pokretljivost creva, normalizovao krvni pritisak i glavobolja. Sok od lišća biljke hoću-neću leči rane, zaustavlja krvarenje, pomaže u lečenju želuca, bubrega, jetre, krvnih sudova i nervnog sistema.
Čaj od pastirske torbe koristio se za detoksikaciju, čišćenje žuči, uklanjanje kamena i peska iz bubrega. Stari su ga koristili i za probleme sa nadutošću stomaka i protiv umora.
Kako skuvati čaj od rusomače?
Uveče jednu kašičicu zgnječenih listova biljke prelijte čašom hladne kuvane vode, a čaj ujutru popijte.
Postoji još jedan način pripreme. Kašičicu seckane biljke hoću-neću prelijte čašom ključale vode i ostavite da tako odstoji 25-30 minuta. Četiri puta dnevno pijte po četvrtinu količine čaja – 3 puta dnevno pola sata pre obroka i četvrti put pre spavanja.