REŠITE SE ČMIČKA: ČETIRI JEDNOSTAVNA NAČINA

by | 21.07.2023

Oslobodite se ove bolne „loptice“ na oku pomoću kućnih lekova

 REŠITE SE ČMIČKA: ČETIRI JEDNOSTAVNA NAČINA  

Rešite se čmička sredstvima koja već imate u kući. Bilo da je reč o toplom oblogu, kamilici pa čak i orgnaskom šamponu za bebe

Rešite se čmička kućnim lekovima

Čmičak je upala lojnih žlezda gornjeg ili donjeg očnog kapka. Može da bude lokalizovana kako na spoljašnjoj tako i na unutrašnjoj ivici samog kapka. Ivica kapka je zadebljala, javlja se otečena, tvrda, bolna promena u obliku loptice. Čmičak uzrokuje bakterija Staphylococcus.

Ova se normalno nalazi na ivicama kapaka ali usled pada imuniteta može dovesti do pojave infekcije. Pre nego što se formira loptica, na tom mestu se javlja crvenilo i osetljivost na dodir. Potom se formira loptica, bolna na dosir s beličastim vrhom.

Na koje sve načine možete da se rešite čmička

Postoji nekoliko metoda koje vam mogu pomoći da ublažite simtome.

1. Topla obloga

Topla obloga može da ublaži bol, smanji upalu i olakša dreniranje gnoja iz unutrašnjosti čnička. Potopite čist peškirić u toplu vodu i dobro iscedite. Peškir držite na oku pet minuta. Ponovite dva do tri puta dnevno.

2. Ispiranje očiju kamilicom i ruzmarinom

Još jedan odličan prirodni lek za lečenje čmička je ispiranje očiju dva do tri puta dnevno čajem od kamilice i ruzmarina. To je zato što kamilica ima umirujuća svojstva te ublžava bol i nelagodnost, a ruzmarin je prirodni antibiotik.

Sastojci:

  • 10 g suvog ruzmarina
  • 30 g cvetova kamilice
  • ½ litra ključale vode

Priprema: Stavite suve biljke prelijte ključalom vodom. Ostavite poklopljeno pet

3. Organski šampon za bebe

Jedan od najvažnijih koraka tokom lečenja čmička je održavanje higijene oka kako se ne bi pogoršala infekcija i otok. Organski šampon za bebe je još jedan odličan prirodni izbor za pranje očiju, jer čisti kožu bez peckanja ili iritacije očiju. Nakon pranja, možete staviti topli oblog na oko da biste ublažili nelagodnost.

4. Čaj od karanfilića

Karanfilić deluje kao prirodni analgetik. Može da ublaži iritaciju i da eliminše bakterije. Ukoliko nije dobra higijena bakterije mogu da povećaju količinu gnoja i čmičku.

Sastojci:

  • 6 karanfilića
  • Šolja ključale vode

Priprema: Prelijte karanfilić ključalom, codom. Ostavite poklopljeno pet minuta, procedite i ostavite da se ohladi. Namočite sterilnu gazu u ovaj čaj, procedite i držite na oko pet do deset minuta. Ovo možete raditi dva do tri puta dnevno.

Foto: Akhilesh / gettyimages.com