PRIRODNI LEKOVI ZA KURJE OČI

by | 16.09.2021

Kurje oči su zadebljanja na koži koja nastaju kada je koža izložena učestalom pritisku ili trenju

 

Kurje oči su zadebljanja na koži koja nastaju kada je koža izložena učestalom pritisku ili trenju. Obično se pojavljuju na stopalima, posebno na vrhovima i sa strane prstiju. Pokušajte ih lečiti prirodnim lekovima.

Soda bikarbona

Prva mogućnost: Dodajte dve do tri kašike sode bikarbone u lavor sa vodom i namačite stopala deset do petnaest minuta. Nakon toga, kamenom plavcem uklonite mrtve ćelije kože.

Druga mogućnost: Od sode bikarbone i malo limunovog soka napravite pastu koju nanesete na kurje oko, prekrijete zavojem i ostavite preko noći. Sledeće jutro skinite zavoj, operite stopalo mlakom vodom i istrljajte kamenom.

Limun

Najjednostavnja mogućnost je da nekoliko puta dnevno mažete kurje oči limunovim sokom i ostavite da se osuši na vazduhu.

Druga je da u limunov sok stavite nekoliko karanfilčića i ostavite da stoji petnaest minuta, pa kasnije izvadite karanfilčiće i premažete kurje oči limunovim sokom u kom su stajali. Ponavljajte nekoliko puta u toku dana.

Beli luk

Prerežite čen belog luka na dva dela pa njima istrljajte kurje oko. Ostavite da se koža osuši, stavite flaster i ostavite preko noći. Sledeće jutro sklonite flaster i operite stoplao toplom vodom. Ponavljajte dok kurje oko ne nestane.

Možete i da napravite pastu od belog luka i soli, da je nanesite na kurje oko, stavite zavoj i ostavite da stoji tri dana. Treći dan kada skinete zavoj, kurje oko bi trebalo da nestane. Ako je potrebno, ponovite postupak.

Plavac

Veoma efektan lek za kurje oči jeste masaža kamenom plavcem koji će omekšati zadebljanja i ubrzati vreme zaceljenja.

Pre odlaska na spavanje, stopala namočite u vodi deset minuta, da koža omekša. Nakon toga, kurje oči trljajte laganim kružnim pokretima kamenom plavcem tri do pet minuta. Namočite komadić vate u ricinusovo ulje, stavite preko kurjeg oka, zalepite flasterom i ostavite preko noći. Ujutro skinite vatu i zamenite novom koju ste takođe umočili u ricinusovo ulje.

Ponavljajte postupak nekoliko dana.

Sirće

Obično belo sirće je još jedan proveren prirodan lek za kurje oči. Kiselina iz sirćeta omekšava kožu, a antibakterijsko i antigljivično delovanje ubrzavaju proces oporavka.

Pre spavanja pomešajte jednake delove sirćeta i vode pa ovim rastvorom premažite kurje oko. Prekrijte stopalo čistom gazom i ostavite tako preko noći. Ujutru stopalo izmasirajte kamenom plavcem, premažite maslinovim ili kokosovim uljem pa ponavljajte dok kurje oko ne nestane.