PRAVILNO SUŠENJE NANE, PERŠUNA, BOSILJKA…

by | 06.07.2021

Nemojte propustiti da tokom leta obezbedite zalihu suvog začinskog bilja za zimu

 

 

Nemojte propustiti da tokom leta obezbedite zalihu suvog začinskog bilja za zimu. Bilo da peršun, miriđiju, bosiljak gajite sami, bilo da ga kupujete na pijaci, samo pravilnim sušenjem sačuvaćete sve vrednosti i arome bilja.

Začinkso bilje za zimu može se čuvati na dva načina: sušenjem i zamrzavanjem.

Biljke treba brati kada je sunčan dan i ne rano ujutru, da ne bi bilo vlažno od rose. Beru se najlepši listovi. Grančice se vežu u buketiće i okače naopako da vise na promaji ili mestu gde struji vazduh. Ne ostavljaju se na suncu, začine mora da osuši vazduh.

Ako bilje kupujete, potrudite se da to bude od proizvođača koji ne koriste pesticide i druge hemikalije.

Kako da pravilno sušite bilje?

Bosiljak se suši na promaji, ali može i da se doda u sirće, kome će dati poseban šmek. Može se osušiti i u rerni, tako što se razdvojeni snopovi stave na tanjir.

Lovorove listove treba odvojeno sušiti, a najbolje je suve staviti ih u papirnatu kesu. Odlično se suši u rerni, na najnižoj temperaturi. Stavlja se u već blago ugrejanu rernu.

Vlašac je najbolje sitno iseckati i zamrznuti u posudi za led, pa vaditi kockice prema potrebi. Može se i osušiti, ali će tako imati blaži miris i ukus.

Peršun je najbolje sušiti u buketiću na promaji.

Nana neće izgubiti miris i ukus ako se suši u rerni ili mikrotalasnoj peći (oko dva minuta).

Ruzmarin se suši u buketiću, kao i majoran i limunova trava.

Origano se može sušiti na sve načine.

Majčinu dušicu je najbolje sušiti u buketiću, ali je odlično i ukoliko se stavi u maslinovo ulje kome daje poseban ukus.

Mirođiju je najbolje zamrznuti, jer je najzgodnije vaditi kockice i staviti u sos.

Tagovi: