PET ZAČINA KOJE SVAKODNEVNO JEDU ZDRAVI STOGODIŠNJACI

by | 05.08.2021

Najvažniji dodaci za dug i srećan život su beli luk, ruzmarin, korijander, komorač i origano

Okinava i Sardinija dva su mesta na kojima stanovnici žive zdrav i srećan život i nakon što proslave 100-ti rođendan. Jedna od tajni njihove dugovečnosti je i dobro začinjena ishrana.

Komorač
Komorač se može dodati slanim i slatkim jelima, a koristi se cela biljka. Može se jesti sirov ili pečen, a omiljena varijanta svakako je kao dodatak salati ili prilog jelu. Dodaje se i u supe, a semenke su odličan začin za svako jelo.

Origano
Pun je antioksidansa, pomaže u borbi s bakterijama. Odlično se slaže sa paradajzom, a posebno će pojačati ukus ribe i vegetarijanskih jela.

Ruzmarin
Ruzmarin nije samo ukusan mediteranski dodatak jelu nego i odličan izvor gvožđa, kalcijuma i vitamina B6. Dokazano je i da poboljšava kognitivne sposobnosti i pamćenje i doprinosi imunitetu. Čak je i sam miris ruzmarina dovoljan da podstakne protok krvi u mozgu.
Ruzmarin se odlično slaže uz ribu i meso, a možemo ga dodati povrću pre pečenja. Odličan je i kao čaj u kombinaciji s lavandom i kamilicom.

Korijander
Sadrži veliku količinu antioksidansa, a posebno je koristan u prevenciji bolesti srca. Poboljšava pamćenje pa se istražuje kao potencijalan lek za Alchajmerovu bolest.
Dobar je dodatak sosevima, salatama a može se posuti po jelu pre služenja.

Beli luk
Jača imunitet  i odličan je u borbi protiv gripe i prehlade. Takođe smanjuje krvni pritisak i pomaže u regulaciji holesterola.