OTKRIJTE ŠTA SE DEŠAVA S TELOM KADA PRESTANETE DA JEDETE ŠEĆER

by | 10.07.2023
otkrijte-sta-se-desava-s-telom-kada-prestanete-da-_otkrijte-sta-se-desava-s-telom-kada-prestanete-da-jedete-secer.jpg

Ubrzo ćete doživeti nekoliko pozitivnih promena

Šećer je mnogo zastupljen u ishrani i često ne shvatamo koliko konzumiramo dok ne počnemo da obraćamo pažnju. Kada rešimo da ga izbacimo, doneće mnoge zdravstvene benefite

Kada prestanete da jedete šećer poboljšaćete zdravlje

Koliko god da pazite da ne unosite mnogo šećera, on se i te kako može ušunjati u svakodnevni život na različite načine. Ima ga mnogo u skirvenim oblicima u prerađenoj hrani, šećer se može ušunjati u naš svakodnevni unos.

Skriveni oblici šećera koje možete pročitati na deklaraciji su: ječmeni slad, smeđi šećer, kukuruzni šećer, odnosno visoko-fruktozni kukuruzni sirup, koncentrat grožđa, jabuke… Međutim, kada odlučite da gaizbacite iz ishrane možda ćete biti iznenađeni kada vidite kako to utiče na vaše telo i um.

Kako će telo odreagovati kada izbacite šećer

Optimalan nivo šećera u krvi

Ako izbacite šećer iz ishrane to će vam mnogo pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi. To može pomoći u regulisanju proizvodnje insulina i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2 i povezanih zdravstvenih problema.

Izgubićete kilograme

Šećer je glavni izvor kalorija. U takvoj situaciji, ako ga previše jedete može doći do povećanja telesne težine. Međutim, isključivanje šećera iz ishrane može dovesti do nižeg unosa kalorija, što može dovesti do gubitka težine.

Imaćete više energije

Konzumiranje rafinisanog šećera dovodi do brzog povećanja nivoa šećera u krvi. Zbog toga se možete osećati umorno i letargično. Ali ako isključite šećer, nivoi energije su stabilniji tokom dana, a sve to poboljšava ukupnu energiju.

Smanjuje zavisnost od slatkiša

Ako imate naviku da jedete mnogo šećera možete da postanete zavisni od njega. Redovno konzumiranje može dovesti do veće želje za šećerom. Ali, kada izbacite šećer iz ishrane smanjiće se i želja za slatkišima.

Zdraviji zubi

Šećer je glavni razlog nastanka karijesa. U ovom slučaju, smanjenje šećera može pomoći u sprečavanju problema sa zubima kao što su karijes i bolesti desni, čime se poboljšava oralno zdravlje.

Zdrava koža

Konzumiranje velikih količina šećera dovodi do problema sa kožom poput akni i prevremenog starenja. Ukoliko izbacite šećer iz ishrane imaćete zdravu kožu i čist ten.

Foto: Rostislav_Sedlacek / gettyimages.com