OTKRIJTE KOJI SU NEŽELJENI EFEKTI SOJE

by | 16.08.2023

Iako se čini kao savršena veganska opcija, treba biti oprezan u pojedinim slučajevima

 

Soja je bogata hranljivim materijama i popularna je zbog svojih mnogobrojnih prednosti. Međutim, u poslednje vreme neke naučne studije su otkrile da eventualno postoje neželjeni efekti soje.

Neželjni efekti soje prema naučnim istaživanjima

Ova mahunark je veoma popularna i često se nalazi u mnogim prerađenim namirnicama. Soja je bogata proteinima, vitaminima i mineralima kao što su kalcijum, cink, gvožđe, kao i aminokiselinama. Ukoliko se konzumira u prevelikim količinama, sojini proteini mogu da ometaju neke telesne funkcije.

Šta je glavni problem sa sojom?

Glavni problem sa sojom je sadržaj izoflavona (fitoestrogena), koji su strukturno i funkcionalno slični hormonu estrogena u vašem telu. Izoflavoni su klasa fitoestrogena (koji se nazivaju i proteini soje) koji se nalaze u proizvodima od soje. Osim toga, fitoestrogeni soje, odnosno protein soje je deo terapije zamene estrogena koji se daje ženama koje prolaze kroz menopauzu.

Neke studije sugerišu da dijetetski unos fitoestrogena može smanjiti učestalost postmenopauzalnih kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i valunga, između ostalih simptoma. Kontrastni podaci su takođe izvestili o potencijalu fitoestrogena da spreče rak dojke i prostate. Međutim, koristi od soje su nejasne. U stvari, neke druge studije takođe navode da sojini proteini mogu izazvati potencijalnu štetu.

Koji su štetni efekti soje:

1. Može ometati rad štitne žlezde

Hrana od soje može povećati rizik od razvoja hipotireoze kod ljudi sa oštećenom funkcijom štitne žlezde. Takve osobe mogu razviti strumu i autoimunu bolest štitne žlezde. Ovaj rizik se dodatno povećava kada je unos joda kod pojedinca nizak.

Utvrđeno je da izoflavoni soje inhibiraju aktivnost enzima koji se zove tiroidna peroksidaza. Ovaj enzim je neophodan za sintezu tiroidnog hormona. Zbog toga se možete suočiti sa rizikom od hipotireoze kada jedete puno sojinih proteina.

Proizvodi od soje takođe ometaju apsorpciju L-tiroksina, leka koji se koristi za lečenje nedostatka tiroidnih hormona. Pošto se čini da proteini soje menjaju dostupnost lekova, možda vam se savetuje da ne konzumirate sojine proteine ako imate disbalans štitne žlezde.

2. Može izazvati neravnotežu nivoa testosterona

Studija je sprovedena na 12 muških subjekata koji su konzumirali 56 g izolata sojinih proteina dnevno tokom četiri nedelje. Kao rezultat toga, nivo testosterona u serumu im je opao za 19%.

3. Može izazvati preosetljivost (alergiju)

Netolerancija proizvoda od soje može izazvati alergije ili preosetljivost kod dece i odraslih. Često, alergija na soju počinje u detinjstvu, sa reakcijom na proizvode od soje i soje koji mogu izazvati alergije ili preosetljivost kod dece i odraslih. Simptomi alergije na soju mogu uključivati peckanje u ustima, ekcem ili svrab kože, osip, piskanje, dijareju, bol u stomaku, glavobolju, povraćanje i crvenilo kože.


Foto: shironagasukujira / gettyimages.com