NE MOŽETE DA SPAVATE ZBOG VRUĆINE? EVO REŠENJA!

by | 26.07.2021

Trikovi će vam pomoći tokom vrelih letnjih noći

 

Od smrzavanja čaršava do smanjenja alkohola, donosimo savete kako dobro spavati noću uprkos letnjim vrućinama.

Nanesite hladne obloge
Stavite hladne obloge na zglobove i vrat, iznenadićete se kako vas hlade i snižavaju telesnu temperaturu. Ako pulsirajuće tačke ohladite, zavaravaćete mozak koji će misliti da vam je hladno.

Ne otvarajte prozore
Mnogi od nas prave ovu grešku. Ne ostavljajte prozore otvorene po ovoj vrućini ceo dan. Čak i ako mislite da ćete zahvaljujući njima dobiti povetarac i da će uveče biti prijatno kod kuće, upravo se dešava suprotno. Ako zatvorite prozore i spustite roletne, zadržaćete hladan vazduh u kući.

Ohladite ruke i noge
Naše ruke i noge pomažu telu da reguliše temperaturu i ohladi se. Stavite posudu sa hladnom vodom pored kreveta i umočite noge u nju neposredno pre spavanja.

Ne kupujte jeftine ventilatore
Što je ventilator jeftiniji, to je obično bučniji i nije dobar za kvalitetan san. Kvalitetni ventilatori mogu se okretati, stvaraju manje buke i mogu se podesiti pomoću tajmera.

Zamrznite čaršave
Naravno, to zavisi od toga koliko patite po vrućini i dokle želite da idete, ali ako stavite čaršave u zamrzivač 10 minuta pre nego što odete u krevet, doneće vam značajno olakšanje. Ako u zamrzivaču imate malo prostora, stavite samo jastučnicu za jastuk.

Birajte prirodna vlakna
Uložite u kvalitetnu posteljinu sa velikim udelom pamuka kako biste bili sigurni da je prozračna što je više moguće. Prirodna vlakna pomažu vazduhu da bolje cirkuliše kroz tkaninu. Isto važi i za odeću koju nosite noću, što je veći udeo pamuka u vašoj spavaćici, to bolje.

Tuširajte se
Vrlo jednostavan trik je hladan tuš neposredno pre spavanja. Sniziće telesnu temperaturu i osećaćete se mnogo bolje posle vrućeg dana. Ako ne volite ledeni tuš, mlaka voda će vam pomoći.

Zaboravite na alkohol
Ako pijete alkohol pre spavanja, dehidriraćete pre vruće noći koja predstoji. Ukoliko ste konzumirali alkohol popijte čašu vode neposredno pre spavanja.

Spavajte sami
Verovatno je da će i vaš partner imati problema sa spavanjem. Ne samo da ćete se međusobno ometati, već ćete se još više zagrejati. Ako je moguće, spavajte odvojeno na velikoj vrućini.

Smanjite proteine
Ne jedite previše proteina, jer to povećava brzinu metabolizma, a to može dovesti do povećanja telesne temperature.

Uložite u kvalitetan dušek
Dušeci su jednako važni kao i kvalitetna posteljina. Takođe mogu uticati na vašu temperaturu tokom spavanja. Ako kupujete dušek, pogledajte njegov sastav – postoje pametni materijali poput Purotexa i Tencela koji imaju izvrsna rashladna svojstva.

Vežbajte ujutru
Ne idite u teretanu kasno uveče. Vežbanje pre spavanja podiže telesnu temperaturu i znatno će vam biti teže zaspati noću. Preporučujemo vežbanje ujutro koje će pokrenuti metabolizam i uveče biti spremni za odmor.

 

Tagovi: