NAPRAVITE SAMI SOK OD ARONIJE

by | 31.08.2021

Od kilograma voća dobija se oko 700 ml soka

 

Aronije će uskoro stići i to je idealna prilika da od njih sami napravite sok. Za početak, zaledite veću količinu bobica. Nakon zamrzavanja, izvaditi aroniju i staviti da se bobice otope, ali  nemojte da bacate tečnost koju ste dobili otapanjem već  sve ubacite u blender ili sokovnik. Samljite sve, i  sok i odleđene bobice. Na taj način dobićete nešto više soka nego inače –  od kilograma svežih bobica dobija se oko 700 ml soka.

U sok se ništa ne dodaje, pije se odmah i čuva u frižideru.

Odrasli koji su malokrvni i imaju česte prehlade treba da piju do 3 čašice dnevno, pola sata pre svakog obroka.

Sok od aronije mogu da piju i deca.

Sok se posebno preporučuje osobama koje često obole od prehlade ili su uopšteno sklone virusnim infekcijama.

Pored toga što smo rekli da aronija pomaže kod poboljšanja imuniteta ona jača cirkulaciju, dobra je za srce i snižava krvni pritisak. S obzirom da je jak antioksidans, aronija sprečava nastanak slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija čime usporava starenje organizma.

Smanjuje nivo triglicerida i lošeg holesterola. Pomože kod bolesti oka, čestih glavobolja, migrene i osećaja malaksalosti. Aronija je takođe zadužena da spreči razvoj ateroskleroze, stvarajući na taj način snažnu zaštitu od Alchajmerove bolesti i demencije. Smanjuje grčeve u stomaku i pomaže u detoksikaciji. Takođe umiruje bolove u želucu i podstiče rad štitne žlezde.