NAPARAVANJE BILJEM POVEĆAVA VLAŽNOST VAGINE I OLAKŠAVA LEČENJE INFEKCIJA

by | 21.05.2022

Mariana Valtner ima neobično zanimanje. Naime, ona je sertifikovana savetnica za negu materice naparavanjem lekovitim biljem

 

 Sve je počelo iz želje da ženama pomogne da se upoznaju sa menstrualnim ciklusom i da ga neguju tako što će osluškivati svoje telo i njegove promene tokom mesec dana.

– U međuvremenu sam shvatila da ova praksa može da pomogne ženama sa raznim ginekološkim poteš­ko­ćama i da se upravo biljna mešavina čajeva razlikuje od toga koje su potrebe žene. Zato sam htela da završim kurs kod Keli Garze, kod koje sam stekla znanje kako da napravim čajne mešavine, kada žena ne sme da praktikuje na­para­vanje, kako da pripremi sesiju napara­vanja i koliko često da je praktikuje – ističe na početku razgovora za Magično bilje Mariana Valtner.

Kako se naparavanje sprovodi i koje su njegove prednosti?

– Naparavanje je drevna tehnika koju su žene koristile da bi pomagale sebi uz pomoć pare lekovitih biljaka. Za razliku od lekovitih kupki, kada se žena ispira ili samo banja, naparavanjem samo para dolazi u kontakt sa kožom. Najjednostavnije je skuvati litar i po vode i pre­suti je u metalnu, staklenu ili glinenu posudu. Potom se stavi čaj, ili kašičica morske soli ili jabukovog sirćeta i poklopi na petnaest minuta. Činija se potom može staviti u WC školjku, ili se klekne iznad činije ili se sedne na specijalno dizajniranu stolicu za naparavanje. Kada izlažemo svoju vulvu pari, isto kao i sa naparavanjem lica, para nikako ne sme da peče i da bude vrela. Osećaj mora biti prijatan. Na­paravanje se može prak­tikovati jednom nedeljno, s tim što se nikad ne radi za vreme krvarenja. Ili se mogu odraditi dva naparavanja mesečno. Prvo, odmah po prestanku krvarenja i drugo pet dana pre početka menstruacije. Samo naparavanje može da traje deset do petnaest minuta, preporučuje se da se ne radi ništa što bi odvraćalo pažnju već da sva bude podređeno osećaju prijatnosti. Samo naparavanje otvara pore i lekovitost biljaka prodire duboko do ćelija. Pokreće cirkulaciju, što je izuzetno važno za matericu, da bi se tokom krvarenja zidovi materice očistili. Napara­va­nje takođe pove­ćava vlažnost vagine, reguliše menstrualni ciklus, ublažava simptome PMS-a, povećava libido, olakšava lečenje infekcija, podizanje i sužavanje vaginalnog kanala, omo­gućava bolji san.

Od čega zavisi koja će čajna mešavina i način naparavanja odgovarati određenoj osobi?

– Postoji pet osnovnih čajnih mešavina. Prva je univerzalna i nju mogu da koriste sve žene. Druga je za žene koje su sklone infekcijama, treća za žene koje imaju izraženu suvoću vagine, četvrta je za žene kojima je ciklus duži od dvadeset i osam dana i peta je za žene kojima ciklus traje kraće od dvadeset i sedam dana.

Kako izvući maksimum iz biljke?

– Većina ljudi koristi čajeve. Biljni macerati su takođe vrlo jednostavni za pravljenje, tako što se biljka stavi u bazno ulje i ostavi na suncu. Takođe i tinkture, potapanjem biljaka u alkohol. Sve su to praktikovali naši stari i u svakoj kući nalazili su se macerati ili lekovite rakije za prvu pomoć.

Mnogi od nas ne znaju da svakog meseca žena doživljava svoje unutrašnje proleće. Šta to znači i šta tada preporučujete?

– Svaka žena koja ima men­struaciju prolazi kroz četiri fa­ze. Svaka od tih faza može da se uporedi sa četiri godišnja doba. Jer kao što se naša priro­da menja tokom godinu dana, tako se i žena menja u toku jednog meseca. Folikularna faza, koja traje od prestanka krvarenja do ovulacije, jeste unutrašnje pro­leće. Ovulacija je leto, lutealna faza (nedelja pre početka kr­varenja) je jesen, a sama menstruacija zima.

Unutrašnje proleće počinje čim žena prestane da krvari. Tada kao da se budi iz zimskog sna (menstruacije) i dobija nalet energije. Za to je zaslužan estrogen, koji raste u ovom pe­riodu i dostiže vrhunac u tre­nutku ovulacije. U tom pe­riodu, posle perioda miro­vanja, žene su spremne za nove po­duhvate. Kao i u proleće, ovo je idealan period za unos svežih namirnica: što više voća, povrća i mikro­bilj­a­ka. Žene treba da su svesne priliva energije tokom svakog novog menstrualnog ciklusa, kao u proleće, i to treba da iskoriste.

Šta je najvažnije za odr­ža­vanje hormonskog balansa, samim tim i zdravog ciklusa?

– Najvažnija je izbalansirana ishrana. Ne postoji jednostavan odgovor, varenje se menja tokom meseca. Koliko sveže namirnice prijaju u prvoj po­lovini ciklusa, tokom druge polovine prijaju namirnice koje greju i podstiču cirkulaciju. Ve­lika je greška ako žene kon­zumiraju sladoled za vreme men­struacije ili pre, jer tako dolazi do stagnacije u materici i povećanja broja grčeva. Nije najvažnije šta jedemo, već kako varimo. Paradajz ne prija sva­kom. Ako nam se jede meso, neka to bude kao lek, male količine.

Ako bih morala nešto da izvojim kao odlično gorivo za naše telo, to je zeleno lisnato povrće, ali i samoniklo jestivo bilje. Sada je odličan period za koprivu i maslačak, tu su i miš­jakinja i broćika, koju svako­dnevno koristimo u salatama.