NAJBRŽI NAČINI DA ZAUSTAVITE DIJAREJU

by | 19.05.2023

 Učestalo i ponekad bolno pražnjenje creva može da iscrpi organizam. Saznajte kako da rešite problem

 NAJBRŽI NAČINI DA ZAUSTAVITE DIJAREJU

Dijareja je jedan od najčešćih poremećaja varenja, zbog kojeg ste primorani da ostanete kod kuće. Otkrićemo vam trikove koji će vam pomoći da zaustavite dijareju i to na efikasan i prirodan način.

Pomozite sebi i zaustavite dijareju

Dijareja se javlja kada nastane neki poremećaj u probavnom sistemu, što može da rezultira učestalo praženjenje creva i to nekoliko puta dnevno. Ovaj poremećaj karakteriše stolica retke konzistencije. Postoji akutna dijareja koja može da traje do dve nedelje. Ako traje više od tog perioda onda je hronična dijareja u pitanju.

Ovaj poremećaj mogu da izazovu virusi, paraziti, intolerancija na određene lekove ili hranu, bolesti popt gripa… Osim što nam ne dozvoljava da normalno obavljamo svoje aktivnosti, dijareja može biti dosadna i bolna. Da biste ublažili simptome, isprobajte ove recepte:

Voda od pirinča

Ovo je jedan od najpoznatijih recepata za zaustavljanje dijareje.

Sastojci:

  • 4 šolje vode (1 l)
  • 1 šolja pirinča (185 g)

Priprema: Uspite pirinač u ključalu vodu. Kuvajte da ključa na tihoj vatri 20 minuta. Procedite pirinač, vodu ostavite da seohladi na sobnoj temperatri. Pijte tri čaše pirinčane vode dnevno.

Limunov sok i soda bikarbona

Ukoliko imate dijareju morate da pijete mnogo tečnost jer biste u suprotnom mogli dehidrirati. Bakin recept sa limunom i sodom može da pomogne.

Sastojci:

  • 1 l vode
  • 3 srednja limuna
  • 1 prstohvat sode bikarbone
  • 10 g šećera (1 supena kašika)

Priprema: Sok od limuna pomešajte s vodom koja je na sobnoj temperaturi. Dodajte sodu bikarbonu i dobro promešajte. Potom dodajte šećer i opet dobro promešajte. Pijte rastvor u manjim gutljajima nekoliko puta dnevno.

Đumbir pomaže da zaustavite dijareju

Stručnjaci su zaključili da konzumiranje đumbira može poslužiti za smanjenje grčeva i bolova u stomaku povezanih sa dijarejom. Može se konzumirati na različite načine, a za brzu pripremu najednostavniji je čaj.

Sastojci:

  • 1 kašičica kriška korena đumbira
  • 250 ml vode (1 šolja)
  • 1 kašika meda (25 grama)

Priprema: U šerpu sipajte vodu i đumbir. Zagrejte dok ne proključa i ostavite da se kuva 15 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se hladi 10 minuta.

Procedite, zasladite medom i pijte što topliji čaj.

Savet plus: Jogurt

Jogurt je dobar lek u slučaju stomačnih problema jer sadrži probiotike poput Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium koji mogu za kratko vreme da zaustave dijareju. Osim toga, pomoći će vam da obnovite crvenu floru. Preporuka je da pijete dve čaše jogurta dnevno.

 

Foto: Liudmila Chernetska / gettyimages.com