NAJBOLJE ZAMENE ZA KVASAC

by | 08.12.2022

 Proces dizanja testa može se postići i uz pomoć sastojaka koje verovatno  imate u kući

 

 Da  li je moguć proces dizanja testa bez kvasca? Naravno, postoje sastojci koji deluju slično kvascu.

Prašak za pecivo

Prašak za pecivo osnovni je sastojak za mnoge recepte. Poput kvasca, prašak za pecivo deluje kao sredstvo za podizanje testa, i to na dva načina – u dodiru s tečnošću i toplotom.

Prašak za pecivo odmah reaguje kada je izložen tečnosti i toploti. Zato, za razliku od kvasca, upotreba praška za pecivo ne zahteva dodatno vreme.

Soda bikarbona

Možete koristiti sodu bikarbonu u kombinaciji sa kiselinom. Soda bikarbona i kiselina deluju zajedno  i izazivaju efekat sličan onom koji nastaje kada koristite prašak za pecivo.

Međutim, ako zasebno koristite sodu bikarbonu ili kiselinu, pekarski proizvodi se neće povećati – neophodno je da iz kombinujete.

Primeri kiselina koje se koriste zajedno sa sodom bikarbonom su limunov sok ili  sirće u odnosu jedan prema jedan.

Da biste u receptu zamenili kvasac sa soda bikarbonom i kiselininom, polovinu potrebne količine kvasca zamenite sodom, a drugu polovinu kiselinom.

Tako, na primer, ako u recepti piše da koristite dve kašike kvasca,  upotrebite jednu kašiku sode bikarbone i jednu kašiku kiseline.

Kao i kada koristite prašak za pecivo,  kod upotrebe sode bikarbone i kiseline, ne morate da čekate da testo naraste.

Kiselo testo

Starter od kiselog testa sadrži kvasac koji se prirodno javlja. Napravljen je od brašna i vode, a koristi se za izradu hleba od dizanog testa, koji ima pomalo oštar ukus zbog  prirodne fermentacije kvasca.

Fermentacija starterom od kiselog testa deluje na isti način kao i instant kvasac, stvarajući u testu mehuriće ugljen-dioksida.

Možete koristiti šoljicu (300 grama) startera od kiselog testa da biste zamenili jedno pakovanje kvasca  (dve  kašike).