MOJ PUT DO POBEDE NAD KANCEROM

by | 14.07.2022

 Jovana Nikolić iz Valjeva uspela da pobedi tešku bolest i to, kako tvrdi, uz pomoć Brojsove terapije

Iako je imala samo dvadeset i šest godina, Jovani Nikolić iz Valjeva prošle godine u julu potvrđena je najteža dijagnoza. Mesec dana pre toga, kako svedoči, imala je strašne bolove u predelu ključne kosti i probadanja u leđima.

– Prvo sam pomislila da je uzrok bolova prestanak dojenja drugog deteta i vraćanje organizma u normalno stanje. Ali, bol je bio jak. Svesna da takve probleme nisam imala posle prve trudnoće, pomislila sam da bi ipak trebalo da se javim lekaru. Krenula sam na analize i trećeg jula prošle godine potvrđen mi je kancer pluća.

Šta su Vam tada rekli lekari?

– Posvetili su mi pažnju i dobila sam lep tretman. Ali, jednostavno, nismo se složili. Odbila sam svaki vid terapije koja mi je ponuđena. Izabrala sam radije da živim nekoliko meseci tako kako je, nego izmučena od svega, sa izvesnim smrtnim ishodom.

Šta su Vam rekli lekari kada ste odbili medicinsku terapiju?

– Šta su mogli da kažu. Nisu se složili, ali mislim da su i oni bili svesni da takav način lečenja nije za mene.

Da li ste se tada uplašili?

– Plašilo me jedino da ne proživim što mi je od života ostalo. Ako verujete da se sve događa sa razlogom, onda nemate strah već strpljivo čekate da vidite kuda vas to život vodi i šta vam poručuje.

Kada ste odlučili da primenite prirodnu terapiju?

– Prirodna terapija ne može da se primenjuje ako ste tretirani medikamentima, zračenjem i drugim terapijama. Moju terapiju osmislio je dr Rudolf Brojs. Sve detalje možete pročitati u njegovoj knjizi Rak, leukemija i druge prividno neizlečive bolesti, izlečive prirodnim putem.

Koje čajeve ste pili tokom Brojsove terapije? 

– Čajevi koji se piju po Brojsovoj terapiji su žalfija (u taj čaj se još dodaje kantarion, nana i matičnjak) i smatra se najvažnijim čajem, potom čaj za bubrege koji je smeša rastavića, koprive, troskota i opet kantariona, čaj od zdravca, kao i mešani plućni čaj od više vrsta biljaka (muške i ženske bokvice, islandske mahovine, plućnjaka, dobričice i divizme). Čaj od nevena se preporučuje najviše obolelima od raka pluća i kostiju.

Hladno ceđeni sok mora biti od svežeg, biološki zdravog povrća, i to: cvekle, šargarepe, celera, bele rotkve i krompira.

Kako ste se osećali dok ste primenjivali tu terapiju, a kako posle nje?

– Tokom terapije osećala sam se veoma dobro psihički, zadovoljna sobom i bila sam ponosna što uspevam bez teškoća da istrajem. Fizički sam osećala slabost, ali, verujte, svakodnevno sam se kretala i išla u prirodu sa prijateljima, u kupovinu… U toku terapije nisam osećala strah jer sam znala da je sve u redu, da kancer nema čime da se hrani, osećala sam se sigurno, a po prestanku terapije bila sam u strahu da počnem da jedem da se kancer slučajno ne bi vratio. Ali, kako vreme odmiče, sve mi je lakše da prihvatim hranu i sednem za sto.

Koliko ste promenili ishranu tokom lečenja?

– Ishrana tokom lečenja zapravo i ne postoji. Totalna terapija gladovanja traje četrdeset i dva dana i, kako rekoh, gladujete. Uopšte ne unosite hranu da bi vaš organizam sam pojeo bolesne ćelije. Ili, ako nemate takve probleme, to je odličan način da svoj organizam povratite, pročistite. U toku terapije piju se čajevi koji se primenjuju tačno kako je u knjizi napisano i toga strogo morate da se pridržavate. Pije se sok doktora Brojsa, organski hladno ceđen presovan sok, koji možete praviti sami.

Kako se hranite danas?

– Posle četrdeset i dva dana gladovanja, iskreno, nisam se nadala da ću potpuno uništiti tumor, ali plan je podrazumevao da se posle perioda gladovanja još šest nedelja privikavam na hranu i postepeno počnem da unosim namirnice, nastavim da pijem ča­jeve i  sok u nešto manjoj ko­ličini. Preporučuje se, naravno, da ako ste se hranili nezdravo, to više nikad ne ponovite, već da iskori­stite nov početak. I dalje se hranim voćem i povrćem, i to uglavnom presno, od pre nekoliko nedelja u ishranu sam ubacila domaća jaja od koka koje gaji moja mama. Inače, sigurno i to ne bih da nisam uverena u poreklo i način odgoja.

Koje su Vam glavne namirnice na meniju? 

– Glavne namirnice su banana, kao osnov gotovo svakog smutija i uz nju spanać i tikvica. Te tri namirnice do sada nisam nijednom preskočila. Povrća što više. Kada sam zavšila terapiju nije bilo mnogo izbora jer je bio mart. Ali sada je već drugačije, ima mnogo svežih, ukusnih namirnica.

Moj dan počinje sa čašom vode, zatim cedim pomorandže i limun i kuvam čaj od žalfije. Posle terapije veoma malo jedem i malo hrane mi organizam traži, pa doručak može biti i samo banana. Jednostavno, sita sam, kasnije napravim smuti (tikvica, spanać, jabuka, zaleđena malina, kupina i kašika meda), i tek popodne bih mogla da napravim salatu i onako svežu je pojedem (zelena salata, krastavac, paradajz, malo maslina, matilovca, rukole, šta nađem) i za večeru opet smuti, ili pojedem smokvu, urmu ili neku voćku.

Imate li neke rituale u ishrani? 

– Rituale nemam, sve što unesem gledam da bude zdravo i to je jedino čega se strogo pridržavam. Nema popuštanja i davanja sebi oduška. Disciplina. Od čajeva pijem samo žalfiju pola litra dnevno, ceo dan pijuckam gutljaj po gutljaj.

Da li ste tokom lečenja koristili određene suplemente, i ako jeste, da li Vam je neki od njih pomogao?

– Tokom lečenja apsolutno ništa se ne uzima, niti od suplemenata niti od medikamenata, ništa van propisanog. Čak se nisam ni kupala ni prala kosu hemijskim proizvodima, niti mazala kreme. Zapravo, ni zube nisam prala pastom četrdeset i dva dana.

Kako se danas osećate?

– Osećam se živo. Življe nego pre bolesti.

Da li ste išli na kontrolu kod lekara posle šest nedelja gladovanja? Šta su Vam lekari rekli?

– Išla sam na kontrolu. Lekari su ostali u čudu. Bilo im je drago, ali ostali su pri svojim metodama lečenja jer, kako kažu, malo je ljudi koji veruju u isceljenje prirodnim putem, a kamoli u gladovanje kao oblik terapije. Svi žele da bez muke magičnim putem budu izlečeni.