LIST KUPINE ZAUSTAVLJA DIJAREJU

by | 29.05.2023

Čaj od ovih listova ublažiće simptome poput grčeva, bolova u stomaku – i potrebom za čestim i hitnim praženjenju creva

 

Možda ste upoznati s nutritivnom vrednošću kupina, ali da li ste znali da list ove biljke zaustavlja dijareju. I ne samo to, čaj može da vam donese mnoge zdravstvene blagodeti.

Kako list kupine zaustavlja dijareju

Dijareja učestala ili vodenasta stolica i hitna potreba za pražnjenjem creva više puta dnevno. Može da bude akutna koja traje nekoliko dana ili horonična. U ovom drugom slučaju potrebno je javiti se lekaru jer je u pitanju veći zdravstveni problem.

Akutna dijareja je obično uzrokovana infekcijom ili netolerancijom na određenu hranu. Simptomi poput nadutosti, bolova i grečeva u stomaku, kao i potreba za hitnim pražnjenjem creva mogu se ublažiti prirodnim putem. U tome je od velike pomoći čaj od listova kupine.

Naučna ispitivanja

Plodovi kupine su poznate po svojim nutritivnim i lekovitim dekstvima. Međutim, kada je o zdravstevnim blagodetima, ne zaostaju ni listovi kupine. U narodnoj medicini je poznato dejstvo čaja. Ali, ni nauka ne zaostaje kada se radi o listovima kupine.

Prema jednoj studiji iz jula 2014. biljka kupine je dobar izvor tanina, gvožđa i vitamina C i drugih antioksidanata. Glavna bioaktivna jedinjenja u bobicama takođe nalaze u listovima.

Listovi kupine su među najbogatijim izvorima hlorogenske kiseline. Pored toga bogati izvori bioaktivnih prirodnihproizvoda s antioksidativnim, antiinflamatornim i antimikrobnim svojstvima.

Nema neželjnih efekata

Nacionalni institut za rak ukazuje da biljni lekovi kao što su listovi kupine imaju poseban status u Nemačkoj zbog Komisije E (pandanam američkoj Upravi za hranu i lekove. Konkretno, listovi i koren kupine služe su kao lek za dijareju, regulišu menstruaciju i anemiju. Komisija E preporučuje dnevnu dozu od 4,5 grama lista ili ekvivalentnih preparata. Preporučuju da razgovarate sa lekarom ako dijareja traje duže od tri do četiri dana.

Američki botanički savet preporučuju list kupine kao tretman za nespecifičnu akutnu dijareju, kao i blagu upalu usta i grla. Dokazano je da pripravci od lista kupine nemaju kontraindikacije, interakcije sa drugim lekovima ili poznate neželjne efekate.

Čaj koji zaustavlja dijareju

Čaj od listova kupine isključivo se pravi od osušenih listova. Listove izgnječite u avanu. Kašičicu listova prelijte šoljom ključale vode. Poklopite, ostavite da odstoji pola sata. Procedite i po želji zasladite medom kako biste ublažili gorak ukus čaja.

Takođe, radi bolje arome u čaj možete dodati i suvu koru od limuna ili pomorandže.

Foto: Dasha_Romanova / gettyimages.com