LIČNA PRIČA RADOLINE BRKIĆ: OD RAKA DOJKE DO ZDRAVLJA

by | 21.01.2022

Radolina Brkić uspela je za četiri godine potpuno da promeni svoj način života i prevaziđe i najtežu dijagnozu, i povišen šećer i višak kilograma

 

 

Počelo je slučajnim do­di­rom ispod dojke. Kada je Radolina Brkić opipala „pet klikera” u grudima, u prvom trenutku nije ih doživela kao veliku opasnost, ali je isto jutro otišla kod doktora i uzela uput za mamografiju.

– Osećala sam da moram da požurim. Zakazala sam termin za petnaest dana. Tog pet­naestog dana bila sam po­ma­lo i uplašena, ali ne mnogo. Na pregledu, doktorka je odmah rekla – rak dojke. Šok! – seća se na početku razgovora naša sa­go­vornica.

Najteže joj je, kaže, bilo kako  da saopšti deci.

– Bilo je mnogo teško, a onda počinje borba. Hemoterapije, zračenja, tri operacije. Sve se odigralo 2017. godine. Kad sam počela sa hemoterapijom, od­mah sam počela i sa zdravom is­hra­nom. Cedila sam razne sokove, počela da izbegavam meso sve dok nisam, tokom poslednje hemoterapije, pot­puno prestala da ga jedem. Tako je počeo moj oporavak – seća se ova hrabra žena i nastavlja:

– Malo po malo, počela sam da se osećam bolje i bila sam mnogo jača od svih onih ženica koje su se lečile zajedno sa mnom. Primila sam šesnaest hemoterapija, imala sam dva­de­set i osam zračenja. Odbila sam dodatnih osam, kao i hor­mon­sku terapiju od pet godina. Verovala sam sebi i svojoj ishrani. Od zdrave ishrane i ko­ža je počela da se podmlađuje. Ose­ćala sam se mnogo, mnogo bolje.

Kako ste otkrili dijabetes? Šta je delotvorno za smanjenje šećera u krvi?

– Otkrila sam sasvim slu­čaj­no, isto kao i rak. Otišla sam kod jedne doktorke na privatnu kli­­niku u Novom Sadu, pošto sam počela da se gojim. I pored pre­đenih deset kilometara dne­v­no i zdrave ishrane, bila sam i dalje otečena. Doktorka mi je rekla da uradim krvnu sliku i odmah prepisala tablete, koje sam pila neko vreme ali sam ubrzo počela da se hranim ži­ta­ricama, bez šećera i hleba. Sve vred­nosti su se vratile na normalu, tako da sam izbacila i ta­­blete. Od tada nemam pro­blem sa povišenim šećerom. Hrana je lek za sve.

Koji je najefikasniji tradi­cionalan recept za poboljšanje krvne slike, posebno za one koji su na hemoterapiji?

– Dobila sam proveren recept od prijateljice, a on se pravi na sledeći način. Potrebno je: Pola kilograma meda, dve supene ka­šike semena koprive (20 g) i je­dna i po kašika organskog ka­kaoa. Sve izmešati i ostaviti u fri­žideru. Uzimati svako jutro je­d­nu supenu kašiku pre do­ručka.

Šta je najbolje za čišćenje creva?

– Znam proveren recept. Potrebno je: Kašika lanenog semena koju treba samleti, tri do četiri suve šljive, šolja jogurta i supena kašika belog ku­ku­ruznog brašna. Brašno se najpre proprži u suvom tiganju i kad se ohladi, pomeša se sa šljivama i jogurtom. Šljive takođe usitnite. Uvek napravite uveče i ostavite u frižideru celu noć. Ujutru uzimajte na prazan stomak kao doručak, veoma je zasitno.

Šta preporučujete protiv masnoća u krvi, za mršavljenje i jačanje imuniteta?

– Za masnoće u krvi najbolje je izbaciti masnu hranu, jesti što više avokada i pomalo, ne pre­vi­še, orašastih plodova. To su zdra­ve masti. Veoma je va­žno izbegavati stres. Stres je okidač za svaku bolest. To sam iskusila mnogo puta.

Kako i koliko ste Vi smršali? Kakvo je Vaše iskustvo sa autofagijom?

– Moje iskustvo sa autofa­gi­jom je odlično. Dok sam bila na tom režimu osećala sam se div­no. Ubrzo su i kilogrami počeli da odlaze. Ali, najvažnije mi je bilo što sam, nakon dugo vre­mena, mogla da obučem panta­lo­ne koje sam kupila posle he­mo­terapije i zračenja. Mojoj sreći nije bilo kraja kada sam mogla da ih zakopčam.

Pre toga sam smršala dva­deset kilograma uz svakodnevne šetnje i jutarnje ispijanje mlake vode, limuna i kumina, ponekad sode bikarbone. To bih popila svako jutro čim ustanem iz kreveta, uz zdravu hranu.

Kako se boriti sa meno­pauzom?

– I taj recept sam sasvim slučajno otkrila. Čaj od hajdučke trave ili stolisnika bukvalno me je spasao. Imala sam valunge dan i noć. Znoj me je oblivao i po hladnom i po toplom vremenu. Nakon mesec dana ispijanja čaja, znojenje je prestalo. Sad ponekad pijem virak jer je veoma dobar za hormonski status žena.

Iskustvo sa visokim pritiskom

– Nosila sam holter 24 sata i doktorka mi je rekla da imam veoma visok pritisak, pogotovo noću. Dala mi je odmah da pijem neke tablete, a na moje pitanje koliko dugo treba da ih pijem, rekla mi je – do kraja života. Nisam mogla to da prihvatim. Počela sam da unosim beli luk i jogurt u većim količinama, a tablete sam ignorisala. Ipak, nisam se dobro osećala nakon nekog vremena. Lice je počelo da mi se crveni. U prvom trenutku pomislila sam da je to zbog menopauze, ali srce je počelo da lupa, glava veoma da boli. Izmerila sam pritisak, bio je previsok. Odmah sam se javila doktorki i morala sam da počnem da pijem tablete. Evo, i dan-danas pijem 2,5 mg ujutru i uveče.