LEKOVITE BILJKE NA BOŽIĆNOJ TRPEZI

by | 05.01.2022

 Lekovite biljke od drevnih vremena prate božićnu trpezu i sam praznik. Legende govore o lekovitim biljkama koje su vezane za rođenje, detinjstvo Isusa Hrista, za život Device Marije

 

U brojnim državama u svetu, za Božić se spremaju različiti slatkiši i hleb sa aromatičnim začinima. Tradicionalno se koristi cimet, đumbir, karanfilić, koji su u današnje vreme postali simbol božićnih aroma. Koriste se još za pripremu aromatičnih božićnih napitaka, zajedno sa indijskim orahom.

 Ruzmarin se vezuje za legendu o Devici Mariji, prema kojoj su se cvetovi biljke promenili – od belih su postali plavi, nakon što je Devica stavila svoju odeću na njih. Zato je plavo njena tradicionalna boja.

Postoji tumačenje i da je Devica Marija na ruzmarin stavila Isusovu odeću, a u noći njegovog rođenja biljka je bila prekrivena i cvetom i plodom, iako joj nije bilo vreme cvetanja i zrenja. Ruzmarin se stavlja na božićnu trpezu, dajući aromu smole.

 Ivanjsko cveće se povezuje sa jaslama u kojima je ležao Isus, bilo je deo njegove postelje. Prema legendi, prvobitni beli cvetovi biljke dobijaju svoju mlečnu zlatkastu boju nakon rođenja Hrista.

 Prema drugoj legendi, odeća novorođenog Isusa je stavljena da se suši na žbunu lavande i tada je lavanda dobila svoju aromu i počela da cveta. Postala je simbol čistote, neporočnosti i besmrtnosti. A prema još jednom kazivanju, Devica Marija je njom ispirala svoju odeću i stavila je da se suši na mirisnoj biljci. Tako je odeća postala plava, zahvaljujući lavandi.

  Žalfija se stavlja u božićna jela, s obzirom da se smatra biljkom besmrtnosti i porodične sreće. Kada su Josif i Devica Marija pobegli iz Judeje, Marija je htela da se sakrije u ružin grm ili žbun karanfila, koji je rastao u blizini, ali bezuspešno. Jedini žbun koji je primio Božiju majku, Mladenca i Josifa bila je žalfija. Ona se prekrila mnogobrojnim cvetovima, kako bi sakrila tragove. Irodovi vojnici su prošli pored njih, i nisu ih primetili. Zbog toga se žalfija smatra svetom biljkom i lekovita je.

 Tvrdi se da su se i očajnica i divlja nana nalazile u jaslama Isusa Hrista. Kaloper se naziva i list Biblije ili hrizantema od bosiljka. On je simbol večnog života. Prema legendi, Devica Marija ga je koristila za spremanje lekovitih melema.

 Majčina dušica takođe se nalazila u jaslama. Legenda glasi da slično duhu Božijem daje moć, hrabrost i snagu. Od tada, brojni narodi je dodaju u božićna jela.

 Tamjan se koristi u crkvenim službama i da bi se okadila trpeza na Badnje veče, pre početka praznika. Ova aromatična smola je poznata po tome što su je tri mudraca donela kao poklon tek rođenom Isusu.