Lek za nervozna creva: Evo šta sve može da pomogne

by | 24.06.2024
Lek za nervozna creva: Evo šta sve može da pomogne

Ako tražite lek za nervozna creva onda ste na pravom mestu. Otkrićemo vam kako pomoću određenih promena u ishrani možete da uiblažite simptome. Naravno, tu su i biljne mešavine. 

Nevozna creva, ili medicinskim terminom “ileus”, odnose se na stanje u kojem su creva (intestinalni trakt) neaktivna ili blokirana, što sprečava normalno kretanje sadržaja kroz digestivni sistem. Ovo stanje može biti privremeno ili trajno, a uzroci mogu biti različiti.

Lek za nervozna creva

Postoji više faktora koji mogu da dovedu do nevoznih creva:
Postoperativni ileus: Nakon operacije abdomena, normalna pokretljivost creva može biti privremeno prekinuta.
Upalni procesi: Stanja kao što su divertikulitis, upala slepog creva, ili Crohnova bolest.
Elektrolitski disbalans: Nizak nivo kalijuma ili drugih elektrolita može uticati na pokretljivost creva.
Lekovi: Neki lekovi, posebno opioidi, mogu smanjiti pokretljivost creva.
Neurološka stanja: Bolesti koje utiču na nervni sistem, poput Parkinsonove bolesti.
Opstrukcija: Fizičke blokade kao što su tumori, strikture, ili hernije.

Lek za nervozna creva: Prirodna rešenja

Na prvom mestu, važno se pridržavati saveta lekara. Zatim je akcenat i na ishrani. Hrana koja sadrži vlakna je najbolja je preventiva, jer doprinosi održavanju normalne funkcije creva i crevne flore:

  • Dan započnite mlakom vodom, limunom i kvalitetnim medom. Pojedite porciju svežeg voća, a nakon sat vremena doručkujte integralne žitarice sa suvim voćem, koštunjavim plodovima (najbolje bademima) i mlevenim semenkama prelivenim toplom vodom.
  • Nakon doručka, bar četiri sata nemojte ništa jesti i piti, a potom treba da popijete vodu, pa pola sata kasnije ručate meso ili ribu pečenu u foliji i salatu, ili kuvano jaje, kuvani krompir i salatu.
  • Posle ručka takođe sledi četvorosatna pauza, a zatim večera koju ne treba konzumirati posle 18 sati.

Izbegavajte ovu hranu

Poželjno je izbegavati mešanje proteina i ugljenih hidrata (na primer, mesa i hleba ili pirinča, dok su jaja i krompir izuzetak kad je reč o kombinovanju proteina i ugljenih hidrata), više vrsta proteina (na primer, mesa i jaja), proteina i masti (meso i pavlaka).

Slatkiši i voće nisu preporučljivi nakon obroka, dok vodu ne treba piti za vreme jela i minimum tri sata nakon obroka (najbolje je kad se konzumira pola sata pre jela). Takođe, neophodno je redukovati unos zasićenih masti i šećera, a mesne prerađevine, slane grickalice, belo brašno, slatkiše, gazirane napitke, kafu i alkohol treba potpuno izbaciti iz ishrane. U jelovnik treba uvrstiti integralne žitarice, lan i namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama.

Čajevi koji donose olakšanje

Prvi recept: Pomešajte po 30 g kamilice, majčine dušice, vodopije i crnog sleza i 20 g pelina, pa pripremite čaj: kašiku čajne mešavine prelijete s pola litra ključale vode i ostavite da se hladi poklopljeno 20 minuta. Zatim procedite i pijte tokom dana, na prazan stomak.

Drugi recept: Pomešajte po 50 g vodopije, nane, majčine dušice i semenki morača i 20 g trave ive, pa pripremite čaj: kašiku čajne mešavine prelijte s pola litra ključale vode i ostavite da se hladi poklopljeno 20 minuta. Zatim procedite i pijte tokom dana, na prazan stomak.

Važno je da slušate savete i preporuke lekara. Konsultujte lekara pre uvođenja čajnih mešavina ili izmena u ishrani.

Inside Creative House / gettyimages.com