LAJMSKA BOLEST: KAD KRPELJI ZAGORČAJU ŽIVOT

by | 07.05.2023

 U lečenju ovog, veoma opasnog oboljenja, osim antibiotika kao osnovne terapije, od velike pomoći može biti i lekovito bilje koje uspešno suzbija tegobe

 

Svi jedva čekamo lepo vreme da odemo nekud u prirodu. Međutim, nekima to može i presesti. Jedna od mana boravka u prirodi jeste i rizik od uboda krpelja, insekta koji na čoveka i životinje prenosi niz oboljenja, između ostalog, i podmuklu lajmsku bolest. Lajmska bolest poznata je i pod nazivom „veliki imitator“, jer ispoljava simptome preko 200 poznatih oboljenja, što dodatno otežava dijagnostiku. Ipak, nekoliko pouzdanih znakova ukazuje na to da pacijent ima ovu infekciju.

 

Bolest se pojavljuje u nekoliko stadijuma, a prvi i najčešći znak jeste crvenilo na mestu uboda, bezbolno i toplo na dodir, u vidu koncentričnih krugova prečnika dva do 15 centimetara koji se pojavljuju u ravni kože. U roku od mesec dana, mogu se javiti tegobe slične gripu: groznica, glavobolja, malaksalost, zamor, bolovi u mišićima i oko zglobova, otok limfnih žlezda. Svi ovi simptomi spontano se povlače, pa se čini da je sve u redu.

 

Međutim, bakterija se samo „pritajila“ i razmnožava se u organizmu, spremajući se da napadne različite organe. To nekad traje mesecima, ređe godinama, tako da se javljaju kasne manifestacije oboljenja. Drugi stadijum bolesti kod nelečenih osoba ponekad nastupa i 10 meseci posle uboda krpelja, a ispoljava se u vidu neuroloških simptoma, poput glavobolje, zapaljenja moždanih opni ili nerava.

 

Kasne neurološke smetnje mogu biti udružene i s teškim psihičkim poremećajima i promenama na limfnim žlezdama, jetri, bubrezima, očima i drugim organima. Treći stadijum bolesti javlja se mesecima ili godinama posle uboda krpelja kod nelečenih osoba − u vidu trajnog oštećenja zdravlja i invalidnosti.

 

Lajmska bolest: Prirodni antibiotici

Osim obavezne primene antibiotika koje propisuje zvanična medicina, u suzbijanju tegoba izazvanih lajmskom bolešću od velike pomoći mogu biti homeopatija i fitoterapija. U slučaju hroničnih bolova i upale mišića savetuje se upotreba ženšena, divljeg ruzmarina ili biljke kokotac, dok se za opuštanje preporučuje utrljavanje esencijalnog ulja od kamilice duž vrata i kičme.

Ehinacea

Ova biljka deluje antibakterijski, antimikrobno, antiviralno i detoksikujuće. Idealna je i za jačanje imuniteta, jer pospešuje proizvodnju belih krvnih zrnaca, a deluje i kao čistač krvi, podstičući oslobađanje proteina interferona, koji pomažu organizmu da se odbrani od napada virusa i bakterija. Najefikasnija je ako se uzima u obliku tinkture, koja se može naći u prodaji.

Ruzmarin

Ova biljka sadrži više od četrdeset antibakterijskih i preko dvadeset antivirusnih komponenata. Prelijte kašičicu iseckanog ruzmarina sa 2 dl ključale vode i ostavite to poklopljeno da odstoji pola sata, a zatim procedite. Pijte tri šolje čaja dnevno. Po želji, dodajte malo meda i limunovog soka.

Beli luk

Aktivni sastojak belog luka – alicin − ključna je komponenta kad je reč o uklanjanju štetnih bakterija i deluje slično penicilinu. Poseduje i prirodne antioksidanse koji uništavaju slobodne radikale, što doprinosi jačem imunitetu. Može se konzumirati sirov ili u čaju, kao prah, u formi suplemenata.

Žalfija

Ova lekovita biljka koristi se hiljadama godina kao snažan prirodni antibiotik. Predviđena je i za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu. Međutim, može delovati toksično ukoliko se dugo primenjuje i ne priprema na pravi način.

Propolis

Spada u jedan od najjačih prirodnih antibiotika kad se koristi u slučaju rana, krasta, upala kože… jer vrlo efikasno uništava bakterije. Takođe, vrlo je delotvoran i kad se redovno pije, triput dnevno, obično po 30 kapi.

 
Pijte čaj od žalfije

U pola litra ključale vode ubacite kašiku žalfije i ostavite to da vri tačno tri minuta. Potom skinite s vatre i ubacite po prstohvat kantariona, majčine dušice i nane. Ostavite da odstoji deset minuta, pa pijte u gutljajima tokom celog dana.

 

Foto: vzwer/gettyimages.co.uk