KUKURUZNA SVILA – PRIRODNI DIURETIK BOLJI OD LEKOVA

by | 08.05.2023

Ako vam otiču šake i stopala, pijte čaj od kukuruzne svile. Isto važi i za osobe koje žele da smršaju

Nakon ubiranja klipa, kukuruzna svila se najčešće baca, što je pogrešno, jer je veoma lekovita. Prava je riznica vlakana, proteina, ugljenih hidrata, minerala, vitamina C i K, esencijalnih masnih kiselina. Na njenoj bazi mogu se spravljati različiti preparati i tinkture, najčešće čajevi, koji su najdelotvorniji u slučaju tegoba s urinarnim traktom i bubrezima.

Kukurzna svila: Snaga je u „kosi“

Studije pokazuju da kukuruzna svila uspešno reguliše nivo šećera u krvi zahvaljujući polisaharidima koji su u njenom sastavu. To je značajno zbog toga što visoke vrednosti šećera mogu biti opasne i uzrokovati različita oboljenja poput dijabetesa, tegoba s bubrezima, a u tom stanju je i rizik od srčanog udara veći.

Izbacuje višak vod i toksine

Sastojci iz kukuruzne svile deluju i diuretično, te se otklanja višak tečnosti i toksina, što može da pomogne u slučaju reumatizma i artritisa, bubrežnih tegoba, problema s bešikom.

Konzumacija čaja od kukuruzne svile odlična je prevencija za formiranje i taloženje sedimenata i sitnih kristala u bubrezima, od kojih se uglavnom formira kamenje. Osim toga, češće izbacivanje tečnosti može da umanji i sakupljanje mokraćne kiseline u zglobovima, što ublažava bolove i artritične upalne procese.

Svilenkaste niti delotvorne su i u slučaju upala urinarnog trakta i problema s mokrenjem. Osim zdravstvenih, odstranjivanje viškova tečnosti ima i estetski efekat jer podstiče mršavljenje.

Kukurzna svila: Recepti 

Za čišćenje i jačanje bubrega

Nabaviti kukuruznu svilu od organski gajenog kukuruza, pa njome napuniti manju staklenu teglu vlaknima, do otprilike četvrtine posude. Sve preliti alkoholom, najbolje komovicom ili šljivovicom. Dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji na tamnom i suvom mestu četiri do šest nedelja (povremeno promućkati).

Po isteku označenog perioda procediti i koristiti na sledeći način: pomešati pola kašike tinkture s malo meda, rastvoriti u čaši vode i konzumirati dva-tri puta dnevno. U slučaju noćnog mokrenja, preparat konzumirati četiri-pet sati pre odlaska u krevet. Pripremljena tinktura upotrebljiva je do godinu dana.

Upala mokraćnih kanala

Pripremiti tri kašike sitno iseckane kukuruzne svile, kašiku lista breze, rastavića i vranilove trave. Mešavinu preliti litrom vrele, ali ne i ključale vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji oko dva sata, pa procediti. Po želji zasladiti medom. Konzumirati dve do tri šolje čaja u toku dana.

Foto: HansJoachim/gettyimages.co.uk