KUĆNI LEKOVI ZA LIŠAJEVE

by | 22.07.2023

Oni su bezopasni, zarazni, izavaju crvenilo i svrab kože

KUĆNI LEKOVI ZA LIŠAJEVE  

Esencijalna ulja, aloe vera i antifungalni lekovi, mogu smiriti lišajeve. Saznajte koji su to kućni lekovi koji mogu da pomognu u ovom slučaju

Pridorni lekovi za lišajeve

Lišajeve izaziva gljivica tinea koja se hrani mrtvim ćelijama na koži, noktima i kosi.

Lišaj je crvena, ljuska fleka na koži koja je prorpaćena svraboma. Najčešći je na rukama i koži glave, ali možete ga dobiti bilo gde na koži, uključujući i lice, kao i na noktima. Srećom, lišaj može dobro da reaguje na kučne tretmane.

Jednostavni kućni tretmani za lišajeve

1. Sapun i voda

Kada imate lišaj morate da održavate čistim zaraženo područje na koži. Na taj način se sprećava širenje osipa – lišaj se drži pod kontrolom.

Svakodnevno operite zahvaćeno područje vodom i antibakterijskim sapunom pre nego što na njega nanesete druge kućne lekove. Temeljno osušite zahvaćeno područje jer vlaga olakšava širenje gljivica.

2. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće ima jaka antifungalna svojstva, tako da može pomoći u lečenju lišaja kada se primenjuje lokalno na zahvaćeno područje. Da biste ga koristili, natopite vatu u nerazređeno jabukovo sirće i nežno premažite preko kože. Radite ovo tri puta dnevno.

3. Ulje čajevca

Indijanci su tradicionalno koristili ulje čajevca kao antifungalno i antibakterijsko sredstvo. Ovo ulje može biti izuzetno efikasno u lečenju gljivičnih infekcija kože.

Razblažite kap ulja esencijalnog čajevca s kašičicom kokosivog ulja i premažite zahvaćeno područje dva ili tri puta dnevno vatom ili štapićem s vatom.

4. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima i mikrobna i antifungalna svojstva koja mogu pomoći u lečenju infekcija lišajeva. To je izuzetno efikasan lokalni kućni lek i za infekcije izazavane drugim gljivicama, poput kandide. Pošto se lako nanosi na kožu glave i efikasan je balzam za kosu, kokosovo ulje može biti idealan tretman za lišajeve na koži glave.

Nanesite tečno ulje na zahvaćeno područje. Brzo će se apsorbovati u kožu. Nanesite ovo ulje najmanje tri puta dnevno.

5. Kurkuma

Kurkuma ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući antibakterijska i antiinflamatorna svojstva. Takođe je efikasan antifungalni lek koji inhibira rast.

Pomešajte sveže mlevenu kurkumu s malo vode, napravite pastu. Nanestite je na kožu i ostavite da se osušu.

6. Aloe vera

Aloe vera se dugo koristi kao prirodni lek za bakterijske i gljivične infekcije, a lišaj nije izuzetak. Nanesite gel aloe vere direktno na zahvaćeno područje. Uradite ovo najmanje tri puta dnevno.

7. Ulje origana

Esencijalno ulje origana može inhibirati i lečiti gljivične infekcije kože, uključujući i lišaj. Pomešajte kap ulja origana s kašičicom maslinovog ili kokosova ulja i mažite zahvaćeno područje tri puta dnevno.

Foto: Madeleine_Steinbach / gettyimages.com