KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU PEKMEZA, DŽEMA I MARMELADE?

by | 20.08.2022

Gde ima više voća, pulpe, soka…

 

 Sezona je pripreme slatke zimnice. Ako odlučite da kupite industrijsku, kako da izaberete najbolju varijantu? Znate li razliku između pekmeza, džema, marmelade?

Pekmez je voćni proizvod s visokim udelom jedne ili više vrsta voća sa ili bez dodatka šećera. Po većoj količini voća i manje šećera razlikuje se od džema.

 Džem je želirane strukture i sadrži voćnu pulpu i/ili voćnu kašu jedne ili više vrsta voća i šećera.

Ekstra džem sadrži nekoncentrisanu voćnu pulpu koju čine jestivi delovi celih plodova voća, po potrebi bez kore, semenki, koštica i sličnog, koji mogu biti  sečeni, ali nikada pasirani u kašu.  Voćna kaša dobija se pasiranjem. Osim po tome, (da li sadrže kašu ili pulpu), džem i ekstra džem razlikuju se  i po količni voća koja mora biti veća kod ekstra džema.

 Marmelada se dobija od jedne ili više vrsta citrusa, kao što su limun, narandža i grejp, njihove pulpe, kaše, voćnog soka, vodenog ekstrakta i kore. U marmeladi ne sme biti komadića, te mora biti glatke teksture. Vodeni ekstrakt voća sadrži sve u vodi topljive sastojke voća.

 Žele se od marmelade razlikuje jer može sadržati samo voćni sok i/ili vodeni ekstrakt jedne ili više vrsta voća i šećer, a ne i pulpu, kašu ili koru.

 A šta je džemfiks?

Ovaj proizvod  mešavina je različitih sastojaka, između ostalog i limunske i sorbinske kiseline, pektina i dekstroze. Uz njega je pekmez gotov za samo desetak minuta. Svi ovi sastojci imaju svoju svrhu, jedni zgušnjavaju smesu, drugi je čuvaju od kvarenja.

 Npr. sorbinska kiselina iz džemfiksa sprečava kvarenje džema, delujući na kvasce i plesni. A hidrogenizovana mast je tu da džem ne bi penio prilikom kuvanja.