KAKO DA SUZBIJETE ŽELJU ZA ŠEĆEROM

by | 18.08.2023

Opustite se jer vam ove zdrave namirnice mogu pomoći u tome

KAKO DA SUZBIJETE ŽELJU ZA ŠEĆEROM  

Ukoliko jako želite deset posle ručka, verujte da niste jedini. Jedna studija je pokazala 86 želi uopravo to. Srećom, možete da zavarate organizam namirnicama koje suzbijaju želju za šećerom.

Šta izaziva i kako da suzbijete želju za šećerom?

Postoji nekoliko uzroka koji mohu izazvati želju za šećerom:

Dehidracija

Žeđ često može izgledati kao glad ili žudnja za hranom, što je potvrdila nauka.

Loša ishrana

Kvalitet ishrane takođe može igrati ulogu u izazivanju želje za šećerom. Na primer, konzumiranje većeg odnosa ugljenih hidrata u odnosu na proteine i zdrave masti ili konzumiranje belih, rafinisanih ugljenih hidrata poput onih u prerađenoj hrani, može povećati glad i želju za šećerom.

Hormonalne promene

Za žene, žudnja za šećerom može biti delimično rezultat hormona, uključujući estrogen, progesteron i estradiol. Nivo estradiola se povećavaju tokom menstrualnog ciklusa kako bi sazreli i oslobodili jaje i zgusnuli sluznicu materice kako bi se oplođeno jaje usadilo. Istraživanja su otkrila da estradiol može biti povezan sa povećanjem želje za šećerom.

Stres

Kada se nivoi kortizola, takozvanog hormona stresa, povećaju konzumiranje šećera može obezbediti dopamin, neurotransmiter koji se često naziva „hormon sreće“.

Nedostaci hranljivih materija

Nedostaci određenih minerala kao što su cink, hrom, gvožđe, kalcijum i magnezijum takođe mogu dovesti do želje za šećerom. Posebno vredi obratiti pažnju na nedostatak magnezijuma. Prema jednoj studiji nedostatak magnezijuma povezan s povećanim stresom, anksioznošću i depresijom – efektima na mentalno zdravlje koji zauzvrat mogu ometati kvalitetan san. Drugi razlog zbog kojeg nedostatak magnezijuma može da izazove želju za šećerom je taj što mineral pomaže u pretvaranju hrane u energiju. Telo žudi za brzim izvorima energije, a to su obično slatkiši.

Hrana koja suzbija želju za šećerom

Ne dozvolite da žudnja za šećerom stane na put vašim zdravstvenim ciljevima. Ove namirnice mogu vam pomoći da nestane želja za šećerom.

1 Bobičasto voće

Borovnice, jagode, kupine i maline su neke od najboljih namirnica za konzumiranje kada imate želju za šećerom. Pošto su voće sa niskim glikemijskim indeksom, one pružaju obilje slatkoće bez povećanja šećera u krvi.

2 Avokado

Avokado je bogat vlaknima kao i zdravim mononezasićenim i polinezasićenim mastima što ga čini jednom od najboljih namirnica za borbu protiv želje za šećerom.

Kada se osećate zadovoljno i kada su vam šećer u krvi i insulin regulisani, nećete imati toliko šanse da osetite želju za šećerom. Dodajte avokado u salate, smutije i razna jela.

3 Pistaći

Studija objavljena 2020. godine pokazala je da je konzumiranje pistacija povezano sa smanjenjem konzumacije slatkiša, kao i sa gubitkom težine.

4 Seme susama

Seme susama ima zdrave mononezasićene i polinezasićene masti, kao i vlakna, koja se bore protiv žudnje za šećerom. Ako jedete semenke, u ustima vam se dešava ono fino malo hrskanje što donosi još jedan sloj uživanja u obroku ili užini.

5 Čia semenke

Čia semenke mogu biti sićušne, ali njihov nutritivni profil čini ih moćnim za suzbijanje želje za šećerom. Štaviše, studija je pokazala da konzumiranje čia semeki sa jogurtom povećava osećaj sitosti i smanjuje želju za slatkom hranom.

6 Kinoa

Kinoa je seme bogato antioksidansima i prirodno je bez glutena. Poslužite kinou kao prilog, dodajte je u salate i supe ili je poslužite za doručak uz voće, orašaste plodove ili semenke i pospite cimetom.

7 Ovas

Ovas je dobar izvor rastvorljivih vlakana koja što može da suzbije želju za šećerom. Ako u činiju ovsene kaše dodate malo orašastih plodova ili semenki, dobićete dobar obrok, bez povećanja ugljenih hidrata koje bi imale druge žitarice za doručak.


Foto: Jose Calatrava Cano / gettyimages.com