KAKO DA SAČUVATE SOBNE BILJKE TOKOM ZIME

by | 31.10.2021

Manje zalivanja, grupisanje i čuvanje od promena temparature obezbediće opstanak zelenog kutka u vašem domu

 

Ljudi nisu jedini koji osećaju uticaj promene godišnjih doba – i sobne biljke se bore s dolaskom hladnijeg i mračnog vremena. I potrebna im je dodatna pomoć kako bi preživele zimske mesece.

Iako sobne biljke nisu toliko osetljive na promene godišnjih doba kao biljke koje gajite na terasi ili u bašti,  postoji nešto što morate da promenite da bi biljke tokom zime doživele manje stresa.

 

Približite biljke prozoru

Obrišite lišće kako biste uklonili prašinu i primaknite saksije  bliže prozoru.

Ono na što je bitno obratiti pažnju, jeste da nisu na promaji jer, baš kao i  ljudi, ne vole hladan povetarac.

 

Izostavite đubrenje

Zahvaljujući padu temperature i smanjenju osvetljenja, jesen i zima su period mirovanja za mnoge sobne biljke, što znači da usporavaju rast radi uštede energije. Kao rezultat toga za to vreme možete smanjiti hranjenje biljaka.

Jesen je poslednja prilika da u zemlju dodate malo đubriva – budući da biljke ne rastu puno zimi, neće im trebati prihrana do proleća.

 Nastavak hranjenja biljaka u vreme kada ne rastu aktivno moglo bi uzrokovati oštećenje korena jer se hranljive materije iz đubriva neće potrošiti.

 

Grupišite biljke

Možda biste mogli da premestite biljke u prostoriju sa više vlage, a to su kuhinja i kupatilo. Možete pokušati i s grupisanjem – skupljanjem sobnih biljaka koje imaju slične potrebe.

Ponekad grupisanjem možete napraviti i pravi mali mini biom, tj. biljnu zajednicu sličnih potreba.

 

Manje zalivanja

Ako ste poslednjih nekoliko nedelja obraćali pažnju na svoje biljke, možda ste već primetili da se ne suše tako brzo kao tokom leta. Biljke su manje žedne u ovo doba godine jer su temperature hladnije i samim tim rastu manje.

 

Izbegavajte drastične promene temperature

Iako uključivanje grejanja može biti dobar način za regulisanje temperature, ako niste oprezni, može im naneti štetu.

Ako biljke držate u blizini radijatora, obratite pažnju na isušivanje zemlje i po potrebi osigurajte dodatnu količinu vode.