KAKO DA ISTOPITE UNUTRAŠNJU MASNOĆU?

by | 10.03.2022

Sok od korijandera može pomoći ljudima koji imaju velike količine visceralne masti

 

Kada je reč o masnom tkivu, postoje dve vrste, jedna je trbušna masnoća, za koju se možete štipnuti, a druga je je visceralna koja se nalazi duboko u trbušnoj duplji.

Visceralna masnoća nalazi se ispod mišićnog sloja i oblaže organe poput jetre, bubrega, srca i pankreasa. Ta vrsta masnoće može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su određeni karcinomi, moždani udar, dijabetes tipa 2, gojaznost, kardiovaskularne bolesti i visoki holesterol.

Najčešći uzroci visceralne masnoće su stres, nedostatak fizičke aktivnosti, loša ishrana i nedovoljno sna. Nepravilna ishrana i nedostatak vežbanja posebno štetni nakon 40. godine, i to u većoj meri kod muškaraca.

 Stručnjaci tvrde da sok od korijandera može pomoći ljudima koji imaju velike količine visceralne masti u telu. Poznato je da korijander ima širok spektar lekovitih aktivnosti koje uključuju antidijabetičke, antioksidativne i antikancerogene funkcije.

Objasnili su da je kombinacija listova, semena i cvetova korijandera prepuna visokog sadržaja antioksidanata koji mogu da pomognu varenju i da se izbore sa mastima.

Sok od korijandera je popularan za brzo mršavljenje. Deluje tako što ubrzava vaš metabolizam, čime se brže sagoreva više kalorija. Možda vam se neće dopasti njegov ukus, ali mešanje sa sokom od limuna poboljšava ukus i daje veći efekat.

Studija objavljena u časopisu „Journal of Agriculture & Biology“ istraživala je efekte dijetetskih suplemenata sa semenkama korijandera na skladištenje lipida visceralnog masnog tkiva kod pacova u rastu.

Glodari su hranjeni ili standardnom hranom za pacove ili hranom dopunjenom zdrobljenim semenom korijandera. Istraživači su primetili veliku razliku u visceralnoj masti među glodarima nakon nekoliko nedelja.

Utvrđeno je da dodatak ishrani korijanderom povećava količinu mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina u visceralnom masnom tkivu, a takođe smanjuje sadržaj masnih kiselina. Korijander je takođe povećao odnos omega 3: omega 6 u visceralnom masnom tkivu, prenosi portal Magazin Novosti.

Dalje istraživanje objavljeno u časopisu „Journal of Animal and Veterinary Advances“ proučavalo je efekte suplementacije semenkama korijandera. Ova studija je potvrdila hipolipidemijsku i antioksidativnu funkciju semena kod prepelice koja je smanjila taloženje abdominalne masti kod životinje. Prethodne studije su dokazale da listovi korijandera podstiču metabolizam povećavajući lučenje insulina, koji pomaže u kontroli šećera u krvi.