"KAFA" OD JABUKE PO RECEPTU VASE PELAGIĆA

by | 10.09.2021

Jabuka je često zapostavljena, a može pomoći kod prehlade, nesanice, raznih upala

Jabuka je voće koje je i te kako zdravo. 
Poznati narodni učitelj Vasa Pelagić posebno je voleo jabuku, koju je nazivao „divnim rodom“, i smatrao  da treba uvek da  ih koristimo kao hranu i kao lek.
Jedan od njegovih recepata svakako je recept za „kafu“ od jabuke.
Ovaj napitak, tvrdio je Vasa, pomaže u borbi protiv nesanice, a ublažava, čak i odstranjuje  glavobolju, kao i jaku kijavicu.

Recept za „kafu“ od jabuke
Suve jabuke sameljite (možete ih kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili sami osušiti). Kašičicu praha prelijte šoljicom kipuće vode. Pijte po jednu šoljicu ujutro i jednu uveče. „Kafa“ od jabuke, po Pelagićevim savetima, dobra je protiv nesanice, glavobolje i jake kijavice.

Protiv kašlja i bola u grudima, koristite sok od jabuke, najbolje ako imate domaći. Ako koristite kupovni, bilo bi dobro da u njemu nema šećera. Vasa Pelagić savetuje da u čašu soka sipate malo mirođije, ostavite da odstoji pola sata i zatim uzimate po jednu kašiku tri puta dnevno.
Za lečenje želuca i raznih upala, Pelagić je savetovao domaću širu ili jabukovaču. Pripremite je tako što ćete u poznu jesen jabuke preliti hladnom vodom i ostaviti da stoje napolju, povremeno vodu dolivati, a iz suda uzimati po čašu dve i piti tokom cele zime.