KADA SUVO OKO POSTAJE ZNAK DA NEŠTO SA ZDRAVLJEM NIJE U REDU

by | 23.01.2022

Hladan, suv ili vruć vazduh, vetar, previše vremena pred ekranom, nedostatak sna, loša ishrana, ali i dijabetes, najčešći su uzroci suvog oka

Suvoća oka je zapravo čest problem mnogih ljudi, a koji se pogoršava kako se godišnja doba menjaju. Uobičajen je zimi, ali ne treba olako odbacivati uzroke ove pojave – ne mora biti samo reč o hladnom i vetrovitom vremenu, kao ni satima provedenim u gledanju u ekran.
Oftalmolog Elizabet Hoks objasnila je kako da otkrijete šta zapravo stoji iza ovog simptoma, jer uzork može biti i te kako zabrinjavajući.
Suvoća oka je uobičajeno stanje koje pogađa otprilike jednu od četiri osobe. Dr Hoks objašnjava zašto je ovaj problem tipičan za zimu.
– Ljudi mogu da pate od suvoće oka zimi iz više razloga, uključujući povećano izlaganje hladnom, suvom vazduhu i vetru. Ako ste u zatvorenom prostoru, centralno grejanje može takođe da isušuje oči, jer kada se vazduh zagreje, voda u njemu isparava, stvarajući suv vazduh.
Hladan i vruć vazduh nisu jedini faktori, jer životne navike, uključujući previše vremena pred ekranom računara, nedostatak sna i loša ishrana, takođe, mogu da budu uzrok ove pojave.
Postoji mnogo simptoma, međutim ako uz suvoću oka idu i ova dva, najverovatnije je reč o povišenom šećeru u krvi. Simptomi o kojima govorimo su zamagljen vid i crvenilo očiju. Kada je u pitanju dijabetes, obično se ovi znaci ne primete rano.
– Dijabetes vremenom može da ošteti ćelije i krvne sudove i dovede do brojnih očnih oboljenja koja su povezana sa šećernom bolešću.
Dijabetička retinopatija je takvo stanje, a simptomi koji je odaju su zamagljen vid i crvenilo očiju.
– Zamućen vid povezan sa bolešću suvog oka često se poboljšava treptanjem ili upotrebom kapi za oči. Ako, pak, imate zamagljen vid zbog dijabetesa, ovaj simptom ne treba ni slučajno zanemarivati i preporuka je da se hitno javite lekaru kako bi se utvrdila precizna dijagnoza.