KAD PREĐE 30 GODINA, ŠTA SVAKA ŽENA TREBA DA JEDE

by | 02.09.2022

 Samo jedna vrsta semena prava je superhrana za dame

Samo jedna vrsta semena prava je superhrana za dame, a to je čija. Može se  dodavati jelima i salatama, sastojak je recepata za  smuti i ovsene kaše, a od nje se pravi i puding.

Zahvaljujući nutrijentima, semenke čije su dobile epitet supernamirnice iz više razloga:

Bogate nutrijentima

Ove semenke se koriste u ishrani još iz doba drevnih Maja i Asteka. Stari narodi koristili su ih i u ishrani i u nezi tela. Dve kašike semenki čije sadrže 138 kcal, 4,7 g proteina, 9,8 g vlakana, 14% dnevne potrebe za kalcijumom, 12% dnevne potrebe za gvožđem, a sadrže i magnezijum, fosfor, cink, omega 3 masne kiseline, kao i vitamine grupe B.

Antioksidanti

Ove semenke su odličan izvor antioksidanata koji neutrališu slobodne radikale, te čuvaju naš imuni sistem. Antioksidanti u semenkama čije posebno deluju na srce i jetru, antikancerogeno i regulišu krvni pritisak.

Gubitak viška kilograma

Zahvaljujući vlaknima i proteinima, čija se preporučuje u svakom režimu ishrane, naročito kod osoba koje žele da izgube višak kilograma. Dijetetska vlakna povoljno deluju na sagorevanje kalorija, dugo čine sitim, bez napada gladi.

Zdravlje kostiju

Ove semenke sadrže i brojne nutrijente koji održavaju kosti jakim i zdravim, a to su, između ostalih, kalcijum, fosfor i magnezijum.

Nivo šećera u krvi

Istraživanja su pokazala da semenke čije regulišu nivo šećera u krvi, pretpostavlja se, zbog količine vlakana.

 Lako se uključuju u ishranu

Budući da je ukus gotovo neprimetan, ove semenke vrlo lako možete dodati bilo kom jelu, počev od variva, preko smutija i kolača. Mogu se jesti i sirove ili potopljene u vodu, mleko ili sok. Budući da ispuštaju sluz koja zgušnjava, semenke čije su odlične u pripremi zdravih sladoleda i pudinga.