INTUITIVNA ISHRANA KAO NOVI TREND

by | 17.01.2022

Intuitivna ishrana jedan je od najpopularnijih well-being termina poslednjih godina, a predstavlja filozofiju koja odbacuje tradicionalno držanje dijete i preporučuje da slušate znake koje vam šalje organizam da biste odlučivali šta, kad i koliko da jedete.

Cilj ovog pristupa ishrani nije mršavljenje već ukupno mentalno i fizičko zdravlje.
Početak intuitivne ishrane vezuje se za Evelyn Tribole i Elyse Resch, dijetetičarke koje su uvele ovaj stil života 90-tih godina prošlog veka. Ova filozofija odbacuje tradicionalne dijete za mršavljenje koje zastupaju ograničavanje i lišavanje bilo koje vrste namirnica, a podstiče vas da osetite koliko ste zaista gladni i šta i koliko bi trebalo da jedete.

10 OSNOVNIH PRINCIPA INTUITIVNE ISHRANE
Odbacite držanje dijeta.
Poštujte svoju glad.
Pomirite se hranom.
Suprotstavite se ograničenjima.
Poštujete svoju sitost.
Otkrijte faktor zadovoljstva.
Poštujte svoja osećanja bez konzumiranja hrane.
Poštujte svoje telo.
Vežbajte.
Poštujte svoje zdravlje.

INTUITIVNA ISHRANA I GUBITAK KILOGRAMA
Cilj intuitivne ishrane nije mršavljenje već svesno donošenje odluke o tome kada ćete, šta ćete i koliko jesti što dovodi do prihvatanja sopstvenog tela, poboljšanja samopouzdanja i samopoštovanja, smanjenja rizika od depresije i anksioznosti… Praćenje signala sopstvenog tela kod nekih može rezultirati gubitkom kilograma, a neke studije pokazuju da ljudi koji praktikuju intuitivnu ishranu imaju niži indeks telesne mase, nižu stopu emocionalnog prejedanja, kao i optimalan nivo holesterola.

PREDNOSTI OVOG KONCEPTA ISHRANE
Svrha ovog koncepta ishrane je da vam pomogne da se osećate dobro u vezi sa onim što trenutno radite, a može vam pomoći da smršate ako otkrijete da jedete iz nekih razloga koji nisu vezani za to koliko ste zapravo gladni ili siti, tačnije da se oslobodite od takozvanog emocionalnog prejedanja. Kada uklonite snažne okidače u svakodnevnom životu koji hrani daju na značaju, imaćete mnogo bolji uvid u to kako se zaista osećate u datom trenutku i zašto i kada želite da jedete.

KAKO POČETI SA INTUITIVNOM ISHRANOM?
Za početak, prestanite da sudite o hrani kao dobroj ili lošoj. Ako pridajete veliku važnost hrani koju jedete, tome kako se osećate, to znači da hrani dajete preveliku moć. Vi jedite obroke koji čine vašu dnevnu ishranu – nijedna pojedinačna namirnica ne može da poboljša ili pogorša vaše zdravlje.
Jedite redovno – Pojedite obrok sa proteinima, vlaknima i mastima na svaka tri do četiri sata. Većina nas ne jedete dovoljno pre podne, zato razmislite o dodavanju još jednog jajeta, kašike putera od koštunjavog voća ili parčeta sira za doručak da biste se zaista zasitili i imali dovoljno energije.
Budite dovoljno hidrirani – Vaše potrebe mogu da variraju, ali žene bi generalno trebalo da piju oko devet čaša vode dnevno.
Spavajte dovoljno – Sedam ili osam sati noćnog sna stvarno može da utiče na nivo vaše energije (a time i gladi).

Nutricionistkinja Evelin Tribol, autorka knjige Intuitivna ishrana za svaki dan kaže – “Samo vi možete biti ekspert za svoje telo”.