Imate žuti jezik umesto ružičastog? Otkrijte zašto se to dešava i kako da rešite problem

by | 29.11.2023
Imate žuti jezik umesto ružičastog?

Žuti jezik može biti problem higijene, ali ima više uzroka. Takođe, evo nekoliko efikasnih saveta kako da ponovo postane ružičast.

Zdrav jezik uglavnom izgleda ružičasto, pa ako požuti, može da vas zabrine. Žuti jezik je termin koji se koristi da opiše deo jezika koji ima sivkasto-žutu prevlaku koja može prekriti ceo jezik ili se može pojaviti u mrljama. Obično je to samo znak zarobljene hrane ili mrtvih ćelija na  jeziku. Iako je uzroka mnogo, trebalo bi da znate i načine da se rešite žutog jezika.

Žuti jezik: Kako da rešite problem?

Jezik je prekriven receptorima za hranu zvanim papile koje su u obliku sitnih kvržica na površini jezika. Ovde se skuplja hrana i ostaci zbog velike površine papila. Kao rezultat toga, možete završiti sa žutim jezikom i lošim zadahom. Postoji nekoliko uzroka koji mogu da uzrokuju ovu pojavu:

  • Pušenje
  • Loša oralna higijena
  • Nošenje proteza ili veštačke vilice
  • Dehidracija
  • Redovna konzumacija alkohola
  • Previše konzumiranja čaja i kafe

 

Žuti jezik takođe može ukazivati i na određena medicinska stanja:

Geografski jezik: Bezopasno stanje u kome na površini jezika formiraju glatke i crvene mrlje, često sa blago podignutim beličastim ivicama. Geografski jezik ponekad može izazvati bol u jeziku i učiniti vas osetljivijim na određenu hranu kao što su začini, so i slatkiši. Geografski jezik ne zahteva lečenje.

Oralni lichen planus: Hronično inflamatorno stanje koje može izazvati beličastožute fleke u ustima nalik čipkama, zajedno sa čirevima, bolom ili osećajem peckanja i otoka i crvenila. To je autoimuno stanje. Za lečenje se mogu koristiti lokalni ili oralni kortikosteroidi.

Oralni drozd: Infekcija uzrokovana gljivicom Candida. Mogu se pojaviti prljavo bele ili žute mrlje u ustima i na jeziku sa neprijatnim ukusom ili gubitkom ukusa, bolom i bolom. Lekovi protiv gljivica dobro deluju u lečenju ovoga.

Pojedini lekovi: Kao što su lekovi protiv malarije, oralni kontraceptivi i lekovi za HIV mogu izazvati promenu boje jezika.

Suva usta: Mogu izazvari nakupljanje bakterija i dovesti do žutih fleka na jeziku.

Žuti jezik: Šta može da vam pomogne?

Ako postoji zdravstveno stanje, morate pronaći načine da ga lečite ili upravljate njime. Drugi načini koji mogu da pomognu su:

Dobra oralna higijena

Ovo je najvažniji korak u prevenciji i lečenju žutog jezika. Perite zube dva puta dnevno po dva minuta svaki put i čistite zube koncem jednom dnevno. Takođe bi trebalo da koristite strugač za jezik ili četkicu za zube sa mekim vlaknima da nežno uklonite bakterije i ostatke sa površine vašeg jezika.

Prestanite pušiti

Pušenje može iritirati jezik i učiniti ga podložnijim promeni boje. Ako ste pušač, prestanak pušenja je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje opšte zdravlje, a takođe će vam pomoći da poboljšate izgled jezika.

Povećajte unos vlakana

Vlakna pomažu da se stimuliše proizvodnja pljuvačke, što može pomoći da vaš jezik bude čist i vlažan. Cilj je da jedete najmanje 25 do 35 g vlakana dnevno. Dakle, počnite da jedete više voća, povrća, celih žitarica i mahunarki.

mabe123 / gettyimages.com