IMATE OTVORENO, A NEPOPIJENO VINO?

by | 20.11.2021

 Iskoristite prednost kombinovanja vina sa voćem i nekim drugim sastojcima i ne bacajte ga

 

 

Česta situacija – otvorili ste flašu omiljenog vina, ali ste popili samo čašu ili dve. Stavićete plutani čep, vratiti ga u frižider, uzeti posle više dana i svakako primetiti da je izgubilo svežinu i promenilo svoj jasni decentni ukus, iako se nije pokvarilo.  Evo nekih somelijerskih preporuka kako da iskoristite prednost vina da se dobro kombinuje sa voćem i nekim drugim sastojcima i ne bacite ga, a istovremeno napravite užitak sebi i svojim prijateljima.

Bela i ružičasta (rose) vina trebalo bi da su bezbedna za korišćenje i nakon dva do tri dana stajanja u frižideru, a crvena oko tri do pet dana, takođe, obavezno u frižideru. Generalno, vina sa više tanina i kiselosti mogu da opstanu duže nakon otvaranja. Šta god da planirate sa njim – da ga popijete do kraja ili da kuvate sa njim, obavezno ga držite u frižideru.

Napravite domaći sos za roštilj

Jedan od omiljenih načina svetskih kuvara da iskoriste preostalo vino je pravljenje preliva za grilovano meso. Preporučuje se korišćenje svih suvih, stonih crvenih vina. Dodajte mu malo višanja i imaćete fantastičan, delikatesan preliv koji će pečenjem meso učiniti neuporedivo ukusnijim.

Najbolje je da u manju šerpu najpre stavite vino da provri, neka to bude na srednjoj do jakoj vatri. Kada polovina vina ispari, dodajte višnje i još malo držite na šporetu, a zatim, na nekih pet minuta pošto počnete sa pečenjem mesa, dobro ga premažite svojim domaćim sosom. Po želji, stavite malo čilija.

Neobičan dodatak salatama

U vreme sezonskog voća i povrća, pravljenje salata daje neverovatne mogućnosti kombinovanja. Slane zelene salate, poput rukole, spanaća ili obične zelene puterice, mnogo su bolje ako dobiju malo slatkoće, a suvo vino je odličan način za to. Pre nego što u neku od uobičajeno spremljenih salata ubacite suvo grožđe, suve trešnje ili suve smokve, rehidrirajte ih u suvom belom vinu. Neka voće u njemu stoji preko noći, ako je moguće, ali će biti dovoljno i samo neki sat.

Ostaci vina u kompotima i džemovima

U svoj standardni recept za džem stavite deo vina (jednu količinu vina, dve količine vode). Na umerenoj vatri u šerpi lagano kuvajte dok se šećer ne rastvori, količina vina smanji, odnosno skuva, a masa počne da se zgušnjava. Zatim dodaje voće i kuvajte na srednjoj vatri oko pet do deset minuta, tako da voće može da se ka­ra­melizuje, a da zadrži teks­turu i oblik. Na sličan način pravite i kom­pote, bez dodatka šećera i sa kraćim vre­menom kuvanja.

Dinstanje mesa sa vinom

Stručnjaci koji se bave hranom, dodavanje vina u podloge za pripremanje smatraju jednom od omiljenih upotreba u kuhinji. Izbor namirnica koje možete da pripremite na vinu i sa vinom je veliki – od običnog kuvanja testenina i preliva, do dinstanja mesa. Ako je u pitanju meso, bilo da je to dinstanje na šporetu ili pečenje u rerni, uslov je lagana vatra. Dinstanje svinjetine ili teletine sa vinom i začinskim biljem, pripremanje paste i dodavanje u sos od paradajza, samo su neki od predloga u kojima, praktično, ne možete da pogrešite.