HRANA KOJA "MASTI" JETRU

by | 15.08.2022

Previše šećera, suviše vitamina A, gazirana pića, paracetamol su posebno štetni

 

Veoma je  važno da znamo kako namirnice koje konzumiramo utiču na jetru, a istina je da postoje iznenađujući podaci koji ukazuju da neka hrana koju unosimo svakodnevno, loše utiče na ovaj organ.

Previše šećera

Previše rafinisanog šećera izaziva nakupljanje masti koje može dovesti do bolesti jetre. Neka istraživanja pokazuju da šećer može biti jednako štetan za jetru kao i alkohol, čak i ako nemate višak kilograma. To je još jedan razlog da ograničite hranu sa dodatkom šećera, kao što su gazirani sokovi, peciva i slatkiši.

Velike količine vitamina A iz suplemenata

Našem telu je potreban vitamin A, a dobro je da ga unosimo iz svežeg voća i povrća, posebno onog koje je crveno, narandžasto i žuto. Međutim, ako uzimate suplemente koji sadrže visoke doze vitamina A, to može biti problem za vašu jetru. Konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što „na svoju ruku“ uzmete suplemente sa vitaminom A, jer može da se desi da vam nije potreban i da ćete viškom koji unesete naneti štetu jetri.

Gazirana pića

Istraživanja pokazuju da ljudi koji piju veće količine gaziranih pića imaju veću verovatnoću da imaju bezalkoholnu bolest masne jetre. Studije ne dokazuju u potpunosti da su pića uzrok, ali pretpostavke postoje. Ako pijete mnogo gaziranih pića i nameravali ste da  ih smanjite, ovo bi mogao da bude dobar razlog da promenite ovu lošu naviku.

Paracetamol u većim količinma šteti jetri

Kada nas bole leđa, imate glavobolju ili ste prehlađeni prvo za čim većina posegne je paracetamol. Budite obazivi i ne preterujte sa njim. Ukoliko, na primer, uzmete tabletu protiv glavobolje i nešto drugo za prehladu, a oboje sadrži acetaminofen (paracetamol), to može naštetiti vašoj jetri. Posavetujte se sa lekarom koja je dozvoljena dnevna doza ovih lekova i pridržavajte se preporuke.

Trans masti

Trans masti su veštačka mast u nekim upakovanim namirnicama i pečenim proizvodima. One su obično na pakovanjima navedne kao „delimično hidrogenizovani“ sastojci. Ishrana sa visokim sadržajem trans masti povećava verovatnoću da ćete dobiti neki kilogram, što neće prijti vašoj jetri. Proverite listu sastojaka, kada kupujete i birajte one na kojima piše nula grama trans masti. Moguće je da i oni sadrže vrlo malu količinu, ali tako obeleženi proizvodi neće naštetiti zdravlju vaše jetre.

Alkohol 

Verovatno već znate da je previše alkohola loše za vašu jetru. Ali možda ne shvatate da i manje količine alkohola loše utiču na ovaj organ. Ako pijete, budite umereni – to je jedno piće dnevno za žene i dva dnevno za muškarce.