HORMON SREĆE KRIJE SE U TANJIRU

by | 13.02.2022

Jedite namirnice koje su prirodni izvor endorfina za dobro raspoloženje, smirenje i smanjen apetit

 

Endorfin je “hormon sreće” koji čini da budemo smireni, podstiče raspoloženje i povećava prag bola. Kada nam nedostaje endorfin javlja se osećaj strepnje, pojačava se apetit i želja sa masnom hranom i šećerom, skloni smo neraspoloženju i povećava se rizik od nesanice.

Nivo hormona sreće možete podići  određenim namirnicama koje sadrže hranljive materije direktno povezane sa povećanjem nivoa endorfina. Evo koje  namirnice treba da jedete kada ste neraspoloženi:

1. Tamna čokolada – Čokolada sadrži nekoliko različitih jedinjenja koja se mogu povezati sa stimulacijom neurotransmitera kao što su serotonin, dopamin i endorfini. Da biste zaista dobili maksimalnu korist, konzumirajte tamnu čokoladu umesto mlečne. Tamna čokolada sadrži više antioksidanata koji pozitivno utiču an zdravlje, koncentraciju i funkcionisanje mozga.

2. Citrusi – Čak je i samo miris citrusa povezan sa podizanjem raspoloženja. Tipičan svež i oživljavajući miris citrusa podstiče od njihove glavne hemijske komponente, d-limonena. Studije sugerišu da ova komponenta podržava deo nervnog sistema koji je odgovoran za opuštanje. Drugim rečima, može da smanji stres. Konzumiranje citrusa takođe povećava nivoe endorfina zbog visokog sadržaja vitamina C.  Studije pokazju da visok nivo vitamina C pojačava lučenje endorfina i podstiče sreću, a nedostatak može povećati rizik od depresije i anksioznosti.

3. Paprika – Dok su citrusi poznati izvori vitamina C, paprike su takođe pune hranljivih materija. U stvari, imaju više vitamina C nego pomorandže. Pored paprike sjajni izvori vitamina C su brokoli, prokelj i jagode.

4. Čili papričice – stimulišu lučenje endorfina. To je zato što sadrže kapsaicin, jedinjenje koje ih čini ljutim. Istraživanja pokazuju da je kapsaicin toliko moćan u izazivanju prijatnog osećaja, da se u naučnim studijama koristio kao sredstvo protiv bolova. Osim što podiže nivo endorfina, kapsaicin je takođe povezan sa dugovečnošću, što je još jedan razlog zašto je vredno ponekad učiniti hranu pikantnijom.