FANTASTIČNO ISKUSTVO: BILJANA PETROVIĆ IZ BEOGRADA USPELA JE DA OLAKŠA MUKE SVOJE MAJKE UZ MANUKA MED

by | 13.09.2021

Oduševljenje u glasu Biljane Petrović iz Beograda kada smo je pozvali da ispriča svoje iskustvo sa Manuka medom retko se čuje

Oduševljenje u glasu Biljane Petrović  iz Beograda kada smo je pozvali da ispriča svoje iskustvo sa Manuka medom retko se čuje. Ovaj lekoviti novozelandski med spasao je njenu majku Slavojku (na slici) teških muka.

Biljana Petrovic resila problem uz Manuka med

– Moja majka je dugogodišnji dijabetičar na insulinu, a zbog dijaliza na koje mora da ide pojavile su joj se otvorene rane i popucali kapilari. Najteža situacija je bila ispod kolena i na butinama – opisuje Biljana Petrović “pakao” koji je prošla njena majka, ali i ona, brinući o njoj.

Četiri meseca je pokušavala da pronađe nešto što bi moglo da im olakša situaciju i tek tada je pročitala da Manuka med efikasno deluje protiv dekubitusa.

– Odmah sam nabavila Manuka med UMF 20+ i počela da joj mažem rane. Na početku sam joj obloge menjala svaki dan, ali mi je vaskularni hirurg rekao da ne činimo to, da ne bismo iritirali ranu, i predložio da oblogu menjamo na svaka dva do tri dana. Kasnije joj je hirurg i sam previjao rane Manuka medom – priča naša sagovornica.

Poboljšanje se, kaže gospođa Petrović, videlo prilično brzo, a trebalo je da prođe dva, tri meseca do zdrave kože.

– Potrošili smo šest, sedam teglica. Samo prva je bila UMF 20+, dok su sve ostale imale oznaku IMF 10+, ali je svaka teglica bila delotvorna. Iako je dijabetičar, mama je uzimala Manuka med i oralno, jednom dnevno po kašičicu, ali nije bilo odstupanja u vrednostima šećera.

rane tretirane manuka medom

 Kako Manuka med deluje na rane

Različita jedinjenja u ovom čudesnom medu sa Novog Zelanda deluju uzajamno na oba procesa kod rana: ubijanje bakterija i zarastanje rana. Zbog toga se ne može izdvojiti jedna posebna, aktivna komponenta meda. Postoji nekoliko načina delovanja: antibakterijsko, antiinflamatorno i imunostimulativno.

Kad se Manuka med UMF 20+ stavlja na ranu, upija vodu iz rane i suši je, a antimikrobne materije uništavaju mikroorganizme koji mogu da je inficiraju. Ako se upotrebljava spolja, medom se potpuno prekrije tretirano područje i zamota sterilnim zavojem, pa se zavoj menja jednom dnevno. Neverovatno je efikasan jer prodire duboko u kožu.

Manuka med UMF 20+ deluje na sve vrste rana, od njihovog nastanka do zarastanja, uključujući ulkuse na nozi različite etiologije (venske, arterijske kao i dijabetesno stopalo), onkološke rane, ulkuse nastale pod pritiskom, traumatske i hirurške rane, kao i opekotine prvog i drugog stepena.

 

 Originalan novozelandski manuka med možete nabaviti u  prodavnicama biljnog centra Magično bilje, naručiti telefonom: 011/2420-955, mejlom:[email protected] ili preko internet prodavnice ovde.