DOMAĆI MELEMI PROTIV PROŠIRENIH VENA (prvi deo)

by | 27.06.2021

Efikasna prirodna rešenja za lak korak prave se od kestena, nevena, kupusa, belog luka…

 

Postoji i mnogo efikasnih prirodnih lekova za proširene vene. Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što pokušate bilo koju biljnu terapiju ili unošenje dodataka u ishranu, kako biste bili sigurni da su ti proizvodi sigurni i da neće uticati na bilo kakve lekove. Neke od prirodnih rešenja koja sami možete napraviti prave se od lako dostupnih sastojaka: kestena, nevena, kupusa, belog luka…

 1. Divlji kesten
Divlji kesten pripada prirodnim le­kovima za lečenje proširenih vena, bu­dući da njegov sastojak eskin bla­go­tvo­r­no deluje na smanjenje otoka i bola. Smanjuje upalni proces, oslobađa od ose­ćaja težine u nogama, smanjuje grčeve i bol.
Za pripremanje leka treba vam oko deset većih divljih kestenova koje same­ljete što sitnije i prelijete sa dva decilitra alkohola, najbolje komovom rakijom.

Teglu ostavite na suncu sedam nedelja, dobijenu smesu procedite i sipate u malu teglu i svakodnevno blago utrljajte na obolela mesta.

 

2. Neven
Prirodno sredstvo protiv proširenih vena je svakako mast od nevena. Bla­go­tvorno dejstvo nevena ublažiće bolove u nogama, pročistiće krv od “lošeg” ho­le­ste­rola i uvećati elastičnost krvnih sudova.
Ono što je potrebno jeste da uberete neven, sve delove biljke – cvetove, listove i stabljiku, pa sve sitno iseckajte. U posudu stavite i zagrejte na najjačoj temperaturi oko pola kilograma svinjske masti, odnosno, svinjskog sa­la, pa kada je mast vrela, ubacite iseckan neven i ostavite da pro­klju­ča i sklonite sa vatre. Poklopite posudu i os­ta­vite da prenoći na sobnoj tem­peraturi a su­tradan samo zagrejte toliko da možete da procedite.
Dobijenu mast sipajte u posudu i sv­a­ki dan utrljavajte više puta dnevno na obolela mesta.

 3. Kupus kao lek za upalu vena
Najbolja obloga za lečenje upale vena je list od svežeg kupusa. Hranljivi sastojci kupusa ublažavaju otok koji se javlja zajedno sa proširenim venama.
Sumpor u kupusu pomoći će pri lečenju infekcija koje se mogu razviti u kritičnim delovima gde se nalaze upaljene vene.
Upravo zato naše bake često preporučuju kupus kao jedan od najboljih prirodnih lekova za vene i cirkulaciju.
Listove svežeg kupusa direktno prislonite na obolelo mesto, držite sve dok se kupus ne smežura, pa zamenite svežim. Ukoliko možete, držite tako preko noći. Odmah ćete osetiti olakšanje, a nakon duže upotrebe, proširene vene će se povući.

4. Ulje od belog luka
Ulje na bazi belog luka odlično je za proširene vene, jer ublažava upalu i pomaže organizmu da se otarasi toksina.
Sve što je potrebno jeste da ulje belog luka utrljavate na mestu proširenih vena, zatim stavite najlonsku kesu i umotate zavojem.
Tretman je potrebno uraditi uveče kako bi ostao preko noći. Ujutru operete noge i ponovite postupak tokom sledeće noći.

5. Jabukovo sirće za vene i ispucale kapilare
Jabukovo sirće je zasigurno najjednostavnije sredstvo za lečenje varikoznih – proširenih vena, kao i ispucalih kapilara, ali veoma efikasno, budući da sadrži mnogo vitamina, minerala, makro i mikro elemenata.
Primenom jabukovog sirćeta rezultati su vidljivi već nakon nekoliko nedelja. Jednostavno natopite parče vate jabukovim sirćetom i utrljajte na mesta proširenih vena. Tretman možete ponavljati više puta dnevno.

6. Zeleni i crveni paradajz kao narodni lek
Zeleni paradajz je narodni lek u borbi sa proširenim venama. Antioksidansi u plodovima paradajza pomažu pri regeneraciji oštećenih vena i jačaju zidove svakog zahvaćenog krvnog suda.
Paradajz je potrebno oprati i iseći na kolutove. Kolutove stavljati na čvorove proširenih vena, kao i na same vene. Možete da učvrstite zavojem, kako bi držali paradajz neko vreme, dok ne osetite peckanje na koži.
Ukoliko ovaj postupak uradite nekoliko puta na dan, vrlo brzo ćete osetiti poboljšanje.
Isti postupak je sa crvenim paradajzom.
Paradajz obiluje lekovitim svojstvima, pa nemojte izbeći period tokom leta kako bi u kombinaciji sa zelenim paradajzom tretirali zahvaćeno mesto.

7. Šipak
Ulje šipka bogato je vitaminima, antioksidansima i neophodnim masnim kiselinama koji neguju kožu, dajući joj glatkost. Takođe smanjuju naboranost i ožiljke.
U tretmanu proširenih vena, ulje šipka pomaže da se smanji bol u nogama.
Ulje šipka je efikasno kao terapija za različita oboljenja ali glavno svojstvo je opuštajući efekt na mišiće.