KOJA SU ULJA DOBRA ZA KUVANJE, A KOJA TREBA IZBEGAVATI

by | 28.06.2021

 Ulje od lana i palmino ulje nikako ne bi trebalo koristiti na visokim temperaturama

Većina ljudi tokom pripremanja hrane svakodnevno koristi neku vrstu ulja, a često se raspravlja o tome koje ulje je najzdravije. Ne treba zaboraviti da se ulje tokom kuvanja zagreva, što takođe utiče na to koliko je zdravo. To je zato što ulja za kuvanja na određenoj temperaturi više nisu ista.
Ovo su najzdravije vrste ulja koje možete koristiti tokom kuvanja, ali i vrste koje treba izbegavati, po izboru portala Heltlajn.

Maslinovo ulje
Tačka ključanja za ovo ulje je 176°C, što je česta temperatura na kojoj se priprema većina jela. Maslinovo ulje ima dobru reputaciju, najviše zbog toga jer se može raznoliko primenjivati. Zbog svog suptilnog ukusa možete ga koristiti za pečenje, dinstanje ili hladne prelive.
Ovo ulje je takođe bogato vitaminom E, koji deluje kao antioksidans. Primarna masna kiselina u maslinovom ulju je mononezasićena masnoća nazvana oleinska kiselina, za koju su studije pokazale da može imati protivupalna svojstva. 
Maslinovo ulje sadrži jedinjenja zdrava za srce i može pomoći u prevenciji stanja poput gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Ulje avokada
Tačka ključanja za ovo ulje je 271°C pa ga je odlično koristiti za prženje. Ima blagi ukus avokada i takođe se može primenjivati raznoliko, baš kao i maslinovo. I ovo ulje ima slične hranljive vrednosti kao i maslinovo, a izuzetno je bogato oleinskom kiselinom koja je zdrava za srce.
Neke studije na životinjama su pokazale da sastojci u ulju avokada mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, lošeg holesterola i triglicerida. Naime, visok nivo triglicerida može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti.
Ulje avokada može ublažiti upale u zglobovima, pojačati sposobnost apsorpcije drugih hranljivih materija i  može štititi ćelije od radikalne štete. Uz to, jedno istraživanje je pokazalo da ovo ulje ima jednaku hranljivu vrednost i na visokim i niskim temperaturama.

Kokosovo ulje
Tačka ključanja za ovo ulje je takođe 176°C. Uz ovu vrstu ulja vežu se i neke kontroverze. Naime, ovo ulje sadrži uglavnom zasićene masnoće, što je povezano sa povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti. No, neke druge studije sugerišu da kokosovo ulje sadrži i zdrave sastojke koje pomažu u borbi protiv upala i oksidativne štete.

Susamovo ulje
Tačka ključanja za ovo ulje je 210°C. Sadrži antioksidanse zdrave za srce sesamol i sesaminol, koji mogu imati razne prednosti, uključujući potencijalne neuroprotektivne učinke protiv određenih bolesti kao što je Parkinsonova bolest.
Susamovo ulje odlično je za dinstanje, pečenje, i kao preliv za salatu. Ima blagi orašasti ukus pa se može lako kombinovati s brojnim jelima.

Ulja koja treba izbegavati
Ne bi trebalo sve vrste ulja koristiti za kuvanje, a naročito ne za kuvanje na visokim temperaturama. Neka ulja se preporučuju ipak samo za hladnu primenu.
Ulja koja ne bi trebalo koristiti u kuvanju, odnosno na visokim temperaturama su riblje ulje, ulje od algi, ulje od lana i palmino. Palmino ulje je jako slično kokosovom i glavni problem sa njegovim korišćenjem je etičke prirode, jer je proizvodnja palminog ulja povezana sa uništavanjem prašuma.