DIJABETESNO STOPALO: REDOVNO PREGLEDAJTE STOPALA!

by | 08.06.2023

Ako bolujete od dijabetesa, redovno pregledajte stopala i ne zanemarujte ni najsitniju ranicu

 

DIJABETESNO STOPALO: REDOVNO PREGLEDAJTE STOPALA!

 

Visoke vrednosti šećera u krvi tokom dužeg perioda vode ka oštećenju nerava i krvnih sudova. Tako nastaje dijabetesno stopalo. Oštećenje nerava izazvano dijabetesom zove se neuropatija. Ona može uzrokovati gubitak osećaja u nogama, što ne dozvoljava obolelom da na vreme prepozna povrede ili rane koje se stvaraju na stopalima. Sve dok se ne pojave ozbiljna oštećenja ili infekcija, koja je veliki problem dijabetičara, jer ume da se razvije vrlo brzo, gotovo preko noći.

Na primer, obični žulj ili opekotina mogu u roku od 24 sata ugroziti ne samo nogu već i život obolelog. Najteža forma dijabetičkog stopala jeste gangrena, što je stanje koje zahteva hitnu amputaciju. Statistike pokazuju da oko 25 odsto dijabetičara nakon deset godina bolesti može dobiti ulceracije (rane) na stopalima, koje se mnogo češće javljaju kod muškaraca.

Da bi se razvoj ove komplikacije sprečio ili na vreme zaustavio, potrebno je kontrolisati dijabetes, održavati higijenu nogu, nositi širu obuću i redovno pregledati stopala. Mnogi prirodni preparati mogu pomoći u lečenju dijabetičkog stopala, ali ako primetite da melemi ne daju rezultate ili da vam se stanje pogoršava, obavezno se javite lekaru.

Dijabetesno stopalo: Obloge od mleka i gaveza

Dobro usitnite (izrendajte) 20 grama svežeg korena gaveza i 15 grama lista gaveza, a zatim ubacite to u posudu i prelijte svežim domaćim mlekom. Stavite na vatru da proključa (samo dva minuta), pa izručite smesu na sterilnu gazu koju ste prethodno stavili u cediljku. Kad se višak tečnosti ocedi, a smesa prohladi, onako toplu smesu stavite na ranu, pa to umotajte. Koristite dvaput dnevno, ne više od tri dana. Ako bude potrebe, proces ponovite posle sedam dana. Ovaj pripravak koristi se i za brže zarastanje kostiju i zglobova (u slučaju preloma), ali je vrlo efikasan i u njihovom čišćenju. 

Pomaže i brđanka

Brđanka ili arnika (Arnica montana) kao obloga potpomaže obnovu živaca na stopalima: 200 g svežeg cveta prelijte litrom rakije, a zatim ostavite to da odstoji na toplom mestu 40 dana, pa procedite. Njome se mažu obolela stopala i čitava noga. Melem od gaveza pomaže da se obolela mesta regenerišu i da rane brže zacele.

Ipak, pre svega treba voditi računa da samu bolest dijabetes držimo pod kontrolom kako bismo izbegli gore navedene posledice.

 

Foto: celsopupo/gettyimages.co.uk