DEČIJE GLISTE: IZBACIĆE IH BELI LUK I ŠARGAREPA

by | 10.06.2023
decije-gliste_decije-gliste-izbacice-ih-beli-luk-i-sargarepa.jpg

Crevni paraziti ne izazivaju samo probavne smetnje – već mnoge druge zdravstvene poremećaje

 

Zagađena voda, neoprane ili nemarno pripremljene namirnice, kao i zanemarivanje higijene – najčešći su uzroci infekcije parazitima. Dečije gliste mogu biti okidač za razvoj nekih autoimunih oboljenja, poput sindroma iritabilnog kolona. Dijagnoza se najčešće postavlja analizom stolice, a u lečenju se, pored konvencionalne terapije, mogu koristiti i brojni preparati na bazi lekovitog bilja.

DEČIJE GLISTE: IZBACIĆE IH BELI LUK I ŠARGAREPA

 

Dečije gliste: Neprevaziđeni prirodni lekovi

1. Semenke bundeve

Sameljite 200 g oljušćenih svežih semenki bundeve i pomešajte to sa 10 g ispasiranog belog luka. Sve sjedinite sa 200 g meda i 50 ml maslinovog ulja. Uzimajte po kašičicu smese ujutro na prazan stomak osam do deset dana.

2. Beli luk

Pomešajte tri kašike sitno iseckanog lista i cveta bosiljka i kašičicu ispasiranog belog luka. Dobro to izmešajte i podelite na tri dela – uzimajte pre doručka, ručka i večere.

3. Lisičarka

Usitnite 100 g sveže lisičarke i prelijte to sa 2,5 dl čistog alkohola. Ostavite to da odstoji u frižideru tri nedelje, uz povremeno mućkanje. Potom možete koristiti lek, ali ga nemojte cediti – lisičarka sve vreme treba da bude u alkoholu. Uzimajte po kašičicu tinkture svake večeri pre spavanja, tokom mesec dana. Ne samo što ćete se rešiti parazita – nego ćete i ojačati imunološki sistem.

4. Karanfilić

Kuvajte četiri štapića cimeta i 12 celih karanfilića u litru vode 15 minuta, a zatim to procedite. Možete popiti dve-tri čaše svakog dana.

NAPOMENA: Karanfilić se ne preporučuje trudnicama i deci mlađoj od pet godina, a kako u većim terapeutskim dozama usporava zgrušavanje krvi, s oprezom treba da ga koriste osobe koje boluju od hemofilije, hipertenzije, oboljenja jetre i bubrega, lupusa i raka prostate. Ne sme se uzimati ni uz antikoagulanse.

Ovo pijte svakog dana!

Reč je o dragocenom kefiru, a najbolje ga je kombinovati s mlevenim semenkama lana, mada je efikasan i u tandemu s belim lukom. Mešavina kefira i lana koristi se tri nedelje – prvih sedam dana treba pomešati 1 dl kefira s kašikom brašna, narednih nedelju dana kombinuju se dve kašike brašna sa 1 dl kefira, dok se poslednjih sedam dana u 150 ml kefira ubacuju tri kašike brašna. Mešavina se jede ujutro na prazan stomak, a prvi sledeći obrok može se uzeti najmanje dva sata kasnije.

Osim toga, savetujemo vam da isprobate sledeći recept: ubacite 10 celih oljušćenih čenova belog luka u šolju kefira i pojedite to ujutro na prazan stomak. Važno je da ne sitnite i ne žvaćete luk – čenove treba samo progutati. Ako ne biste da mešate ta dva sastojka, možete progutati čenove, a odmah potom popiti kefir.

 

Foto: Merinka/gettyimages.co.uk