DA LI MLEKO ZAISTA STVARA AKNE?

by | 09.02.2022

 Mlečni proizvodi sadrže veliku količinu šećera i mlečnih masti, zbog čega imaju veliki uticaj na izgled i kvalitet kože

 

U kojoj meri kravlje mleko utiče na kvalitet kože? Mnogi dermatolozi tvrde da kravlje mleko može izazvati pojavu akni, jer se smatra da veliki broj ljudi ima intoleranciju na laktozu, a da to ni ne znaju.

Naime, mlečni proizvodi sadrže veliku količinu šećera i mlečnih masti, zbog čega imaju veliki uticaj na izgled i kvalitet kože.

S druge strane, sojino, kokosovo i bademovo mleko imaju povoljniji uticaj na kožu i smatra se da ovakva biljna mleka prečišćavaju kožu od akni i drugih nečistoća.

Surutka, koja se nalazi u mlečnim proizvodima, otpušta hormon sličan insulinu koji je odgovoran za aktivaciju i proizvodnju akni. Međutim, punomasno mleko može biti bolji izbor jer ima manju količinu surutke, za razliku od niskomasnog mleka koji je vodenaste teksture i koji koriste sportisti, a mnogi od njih često i sami imaju prolem sa aknama.

Ukoliko imate probleme sa aknama i masnoćom, trebalo bi da se posavetujete sa dermatologom ili da izbacite kravlje mleko sa niskim procentom masti, kako biste bili sigurni da li je ono uzrok kožnih problema.

 

Tagovi: