DA LI JE RAKIJA DOBAR APERITIV?

by | 11.11.2022

 Čašica ljute rakije pre jela ne otvara apetit, bolje je popiti neki gorki liker u malim gutljajima

 

Balkanski običaj kada dođete kod nekoga u goste uključuje rakiju, kafu i meze. Međutim, taj običaj je, po mišljenju stručnjaka, zapravo potpuno loše postavljen, i rakiju ne bi trebalo da pijete pre jela.

Popiti čašicu ili dve rakije pre jela čest je običaj kod kuće ili u restoranu, ali ta navika ne otvara apetit i ne poboljšava ukus hrane. Naprotiv, može je samo “pokvariti”, baš kao i varenje, što će vam signalizirati pritiskanje želuca, kojeg na taj način šokiramo.

Međutim, ako popijete neki gorki liker u malim gutljajima, nećete zatvoriti ukusne pupoljke, nego ih pripremiti, baš kao i podstaći lučenje želučanih sokova.

Stoga umesto jedne ljute na “eks”, prema bontonu stola, možete da popijete biljna, gorka pića sa blažim procentom alkohola. Nikako nemojte da birate slatko u čašici jer zbog toga možete da dobijete gorušicu, pa takva pića sačuvajte za kraj, odnosno desert.

Prema legendi, ritualno ispijanje gorkih pića pre jela kako bi se podstakla probava seže još u drevnu Grčku, kada je otac medicine, Hipokrat upravo preporučivao ritualno ispijanje aromatičnog gorkog vina pre obroka. Istorija beleži takvu kulturu i kod drugih starih civilizacija koje su koristile gorka, lagana alkoholna pića u istu svrhu: od Asiraca do Egipćana i Tatara.

Digestivi se piju pri kraju jela kako bi se podstakla cirkulacija i poboljšala probava. I dok će vam Francuzi preporučiti kakav konjak, dobar brendi ili kartuzijanski biljni liker, Italijani preferiraju rakiju od grožđa, gorke likere od biljaka i začina.

Nemci na kraju jela nazdravljaju biljnim likerima, dok u Španiji i Portugaliji dominiraju jača vina. Za koji god se napitak odlučili, budite nežni prema svom zdravlju.