DA BISTE SMRŠALI JEDITE SVE

by | 18.07.2022

Tanja Miletić, magistar srpskog jezika, skinula je 30 kilograma, bez klasičnih dijeta i preparata

Bila sam na dnu poremećaja u ishrani. Mislila sam da se nikad ne mogu izvući, iako sam mnogo puta probala. Međutim, onog trenutka kada sam promenila perspektivu i shvatila da hrana i ja nismo “na ti” tog momenta počela je moja borba. Bila sam sama sebi protivnik i, nakon detaljnih analiza, izašla kao pobednik. Eto, zato je pobeda slatka.

Kada ste i kako shvatili da hrana nije emocija? Koliko je bilo teško sprovesti to saznanje u delo? Koje ste Vi emocije gušili hranom?

– Ako sebe pogledamo sa strane i počnemo da se preispitujemo kada je hrana u pitanju, veoma lako dođemo do saznanja da postoje ustaljeni obrasci ponašanja. Na primer, ne znam šta ću od sebe – daj da jedem (dosada), nervozna sam – uzeću čips (zbog agresivnog žvakanja ispoljavamo emociju besa i prenosimo je na hranu), i tako dalje. Imala sam gotovo sve oblike poremećaje ishrane i danas mi se čini da sam bila najteži i najbeznadežniji korisnik svog kursa. Ja sam emocije radosti, tuge, beznađa i dosade gušila prejedanjem kako bih svoje misli zaokupila varenjem hrane, a ne onim što me je zaista mučilo.

Koliko je insulinska rezistencija uticala na višak kilograma?

– Insulinska rezistencija je bolest izobilja, tako je zovu. Od nje boluju i mršavi i debeli ljudi, nema pravila. Svakako da oscilacije insulina u krvi utiču na žudnju za hranom i šećerima, ali ona nije kriva za višak kilograma. Zato sam i spomenula da je imaju i mnogi mršavi ljudi. Na društvenim mrežama govorim mnogo o insulinskoj rezistenciji kako bih proširila svest o bolesti koja ne daje nikakve simptome dok ne pokucaju na vrata: dijabetes, visok pritisak, udari raznih vrsta. Ako osoba ima višak kilograma (pogotovo u predelu stomaka), obavezno je da proveri insulin.

Šta je bilo presudno da izdržite i smršate više od 30 kg? Kako ste uspeli da ‘šutnete’ sve izgovore? 

– Počela sam sebe da analiziram i shvatila da ću, ako nastavim sa prejedanjem, povraćanjem i emocionalnim konzumiranjem hrane, vrlo brzo završiti. Kao majka troje dece imam mnogo obaveza, a nisam mogla da ih obavljam ni sa lakoćom ni sa entuzijazmom sa telom od sto kilograma. Najpre sam krenula u borbu zbog muža i dece, a velika podrška bili su mi brat i roditelji. Na ovom putu, koji traje već dve godine, upoznala sam sebe kroz razne situacije i uspela da izađem iz sebe nakratko, kako bih analizirala svaku moguću situaciju kad, recimo, poželim da jedem i kad nisam gladna. Znate, godinama nisam znala šta je fizička glad i onog momenta kad sam to shvatila, bila sam užasnuta. Zato sam rešila da me noge ne bole čim ustanem iz kreveta, da mogu da vežem pertle, da mogu da hodam i da me ne bole leđa. Devojčica u meni bila je mnogo srećna kad sam u prodavnicama odeće mogla da obučem baš sve što poželim. To u mom životu nije bio čest slučaj.

Kako je tačno izgledao Vaš jelovnik?

– Tvrdim da nikome nije potreban određen jelovnik i tvrdim da se hrana ne deli na dobru i lošu. Ukoliko neko na taj način posmatra hranu, on ima neki od poremećaja ishrane. Svaki čovek treba da jede onda kada je fizički gladan. Treba da jede sve do onog trenutka koliko mu je potrebno da bi organizam bio zdrav i normalno fukncionisao. Ako jedete čips, poješćete ga ponekad jer vam prija taj ukus u ustima, ali nećete jesti džambo pakovanje u ponoć svaku noć. Kao ja nekad. Dakle, svi treba da jedu sve i vode se samo unutrašnjim osećajem za glad i sitost.

Kada Vam je bilo najteže?

– Prvih dana. Kada još nisam imala viziju šta ja to radim i zašto, kako sam tada posmatrala, samu sebe mučim. Tada sam doživela i fizičke simptome skidanja sa šećera, a to su mučnina, glavobolja, depresija. Ne ponovilo se.

Da li Vam je neko propisao jelovnik ili ste sami odlučili kako ćete da se hranite? Koje kombinacije namirnica, po Vama, najbrže skidaju kilograme?

– Sama sam osmišljavala šta ću jesti. Ne postoje kombinacije namirnica. Kilogrami se tope onog momenta kad ste u kalorijskom deficitu i kad unosite manje hrane nego što trošite. To je jedina istina, sve drugo su mitovi. Naravno da postoje namirnice koje se slažu, te će vam tako, na primer, kombinacija meso i sir sigurno teško pasti za varenje, ali i tako se može smršati.

Koje ste sve zdravstvene boljitke osetili od kada ste smršali?

– Mogu da čučnem, da ustanem, mogu da se savijem i da se odmah podignem. Krvna slika mi se regulisala, nije mi potrebno petnaest sati sna jer me šećer usporava i brza hrana mi urniše organizam. Imam volje i imam snage da mi dan započne u pet ujutru i traje i kada deca zaspe.

Koji je, iz Vašeg iskustva, profil žene koja je emotivni prejedač?

– To su emotivne žene koje imaju određene traume iz detinjstva ili mladosti. To su žene koje duboko u sebi proživljavaju svaki događaj ili emociju koju su osetile. To su često i žene koje imaju nezdrav odnos sa nekim od roditelja, mužem, bliskim prijateljem.

Zašto ne treba nikome reći kada počnemo sa dijetom?

– Svaki put kad nekome odamo svoj plan, mrvica plana nestane. Ako ste stvarno rešeni da u borbi istrajete, nemojte makar u prvo vreme nikome govoriti jer će vas ljudi ili preterano bodriti (a to vam ne treba) ili će vas demoralisati i povući na dno iz kog ćete se teško podići. Dakle, radite stvari zbog sebe i za sebe i pustite druge da primate.