CVEKLA SPREČAVA NAJTEŽA OBOLJENJA

by | 10.07.2023

Ova funkcionalna hrana može da bude oslična preventiva, ali i da olakša oporavak pacijenta s dijagnozom

CVEKLA SPREČAVA NAJTEŽA OBOLJENJA  

Cvekla može da deluje kao holistička, funkcionalna hrana koja promoviše zdravlje i donosi brojne benefite kada je o raku reč.

Kako cvekla sprečava najteža oboljenja

Uprkos svom slatkastom ukusu, cvekla je povrće bogato hranljivim sastojcima sa niskim sadržajem kalorija. Bogata je folatom i komplekosom vitamina B, koji su važni za zdravlje srce, mogu da smanje rizik od pojave raka i pomažu ćelijama da se regenerišu i oporave. Cvekla snabdeva organizam različitim hranljivim materijama, uključujući kalijum i vitamin C, bilo da je kuvana, konzervisana ili sirova.

Funkcionalna hrana

Prema kliničkoj studiji, sok ili iseckana cvekla je popularna funkcionalna hrana kod pacijenata sa rakom debelog creva, prostate i dojke. Funkcionalna hrana je hrana koja nudi zdravstvene prednosti izvan svoje nutritivne vrednosti. Pored toga, ovo povrće daje energiju i ublažava negativne efekte hemioterapije. Takođe, njene fitohemijske komponente poboljšavaju crvenu floru.

Veza između cvekle i raka

Cvekla je bogata mikronutrijentima i bioaktivnim elementima sa zdravstvenim prednostima i postaje sve popularnija kao funkcionalna hrana. Sadrži betalaine rastvorljive u vodi kao što su betaksantini i betacijanini, flavonoidi, polifenoli i saponini.

Prema studijama hemoprevencije, betaninski pigmenti u cvekli imaju citotoksična svojstva i svojstva inhibicije rasta protiv različitih ćelija raka. Pored toga, cvekla ima puno flavonoida i polifenolnih komponenti, koje podržavaju njena antiinflamatorna i antioksidativna svojstva.

Ekstrakti cvekle obezbeđuju betalain pigmente koji pomažu u smanjenju raka. Pored toga, sok od crvene cvekle s betalainom pomaže u uklanjanju prekanceroznih lezija. Alternativno, antocijanini u biljci crvene cvekle, antocijanini su svi antioksidansi koji ograničavaju kancerogenezu.

U još jednoj studiji, antiproliferativna priroda cvekle pokazuje korisne rezultate u upravljanju proliferacijom raka i njegovim širenjem. Betalaini i betain inhibiraju proliferaciju ćelija raka i izazivaju njihovu smrt, ali imaju ograničene efekte na normalne ćelije.

Cvekla za rak dojke

Cvekla potiče iz iste porodice kao i šećerna repa. U nedavnoj studiji, betavulgarin, izolovan iz šećerne repe, potisnuo je rast ćelijskih linija raka dojke, migraciju, formiranje kolonija i formiranje mamosfere. Pored toga, on inhibira agregiranu proliferaciju ćelija raka koja se vidi u stadijumima raka dojke.

Prečišćeni betavulgarin iz cvekle može poslužiti kao sredstvo protiv karcinoma protiv ćelija raka dojke i matičnih ćelija raka dojke. Zanimljivo je da je betavulgarin držao ćelije dojke mutirane od raka u neaktivnoj fazi kako bi sprečio dalje napredovanje ćelijskog ciklusa.

Foto: pada smith / gettyimages.com