ČAJ I MELEM SANIRAJU ANALNE FISURE

by | 14.05.2023

 

Analne fisure imaju slične simptome kao i hemoroidi, a preki lek za njih jesu melemi i čajevi

 

ČAJ I MELEM SANIRAJU ANALNE FISURE

 

Analne fisure u stvari su mali rascepi na sluznici anusa koji mogu biti veličine od pola do dva centimetra. Zbog rascepa sluznice, mišićno tkivo biva direktno izloženo uticaju spoljašnje sredine. A to je ono što dovodi do bola, neprijatnosti i krvarenja, naročito tokom i nakon pražnjenja creva (ponekad bol traje nekoliko sati).

Ostali simptomi i znaci postojanja analne fisure jesu: svetla krv u stolici ili na toalet-papiru, svrab, peckanje i iritacija u analnoj regiji. Zbog sličnosti simptoma, fisure se neretko mešaju s hemoroidima.

Obično nastaju kao posledica povrede anusa ili analnog kanala. Do povrede dolazi usled hroničnog zatvora, naprezanja tokom velike nužde (posebno ako je stolica tvrda i suva), Kronove bolesti…

Melem za analne fisure

Melem za fisure pravi se od macerata žalfije, nevena, kantariona, hajdučice i ruzmarina, s dodatkom smole smrče, propolisa i alkoholne tinkture kestena. Bilje sipajte i teglu i prelijte maslinovim uljem. Zatvorite i ostavite to da odstoji 40 dana na osunčanoj strani prozora. Potom procedite kroz cediljku ili gazu.

Tinkturu kestena prokuvajte da alkohol ispari, a zatim dodajte proceđeno ulje u kojem su odstojale biljke, lanolin, pčelinji vosak, smola smrče i propolis. Sve to se zagrevajte na pari dok se svi sastojci ne sjedine. Potom drvenom kašikom stavite nekoliko kapi na papir. Ako se kapi stvrdnu pri hlađenju, smesu skinite sa šporeta, a ukoliko je sastav redak, dodajte još pčelinjeg voska. Prespite melem u staklene teglice i ostavite ga da se potpuno ohladi. Obolelo mesto mažite ujutro i uveče.

Osim navedenog, za analne fisure preporučujem i sledeći melem: dobro promešajte po kašičicu kurkume i domaćeg nesoljenog maslaca, pa nanesite to na bolno mesto. Ako nemate maslac, možete ga zameniti gelom od aloje.

Kupka za analne fisure

U kadu naspite toplu vodu, pa dodajte himalajsku so i po nekoliko kapi etarskog ulja ruzmarina ili lavande, te se banjajte u tome.

Pijte čaj od maslačka

Supenu kašiku sitno iseckanog korena maslačka prelijte sa 300 ml vode i zagrevajte to do ključanja. Sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji poklopljeno deset minuta. Potom procedite i popijte celu količinu. Čaj pijte triput dnevno. Uloga ovog čaja jeste da omekša stolicu i pročisti krv, te da ubrza zarastanja rane.

Pomaže i šveden biter

Možete ga kupiti u prodavnicama zdrave hrane i biljnim apotekama. Triput dnevno uzimajte po jednu malu, a u veoma teškim slučajevima – veliku kašiku šveden bitera razblaženog u nezaslađenom čaju od kamilice.

Spolja praktikujte ispiranje mlakim čajem od jednakih delova dobričice, rastavića i ranilista.

 

Foto: HeikeRau/gettyimages.co.uk