ATAKAMA – PUSTINJA KOJA CVETA

by | 09.11.2021

Semenje uspavano godimana, razvija se nakon padavina i od gola pustinja postaje predivan ljubičasti tepih

 

Pustinja Atakama u Čileu koja je toliko suva da u nekim delovima kiša nikad nije pala, povremeno doživi neverovatnu transformaciju.

Kad padne velika kiša ovo suvo područje se transformiše u rajsku baštu ljubičaste nijanse. Ovaj fenomen u Čileu poznat je kao cvetajuća pustinja, koji se događa jednom u pet do sedam godina,

Fenomen cvetanja predstavlja redak primerak u Atakami, jer je područje izuzetno suvo, najsuvlje na planeti, toliko da u nekim delovima ove pustinje, nikad nije pala kap kiše, a da je to zabeleženo. Stručnjaci predviđaju da će, kako zbog samog okruženja i uslova, tako i zbog klimatskih promena, ovo okruženje, ljubičaste poljane, biti kratkog roka.

Ovakva vrsta cvetanja ne dešava se samo u ovoj pustinji. Naime, dešava se u svim pustinjama koje broje veliki broj cvetova perene. Semena ove biljke leže mesecima mirno, pa čak i godinama, i to potpuno neprimetno. Kada dođe do padavina i kada kiša spere njihov zaštitni sloj, dolazi do njihovog razvijanja a zatim i do cvetanja.

Cvetanje pustinje je klimatski fenomen kada semena biljaka, koja su bila uspavana ponekad godinama, počinju da klijaju u proleće (jesen na severnoj polulopti). Ovaj događaj se prostire na površini od gotovo 200 kvadratnih kilometara. Fenomen se može videti samo južno od grada Valenar i severno od grada Kopiapo, širom primorskih dolina čileanske obale.

Regionalna vlada je preduzela mere i donela zakone za očuvanje ovog pustinjskog bisera. Sečenje i branje bilja je strogo zabranjeno i postoje tačno označene staze kojima je dozvoljeno kretanje. Pustinju Atakamu štite zvanični zakoni da bi i naredne generacije mogle da svedoče o životu na ovako negostoljubivom tlu.