ALERGIJA I ZAPUŠEN NOS: BILJE DONOSI OLAKŠANJE

by | 19.05.2023
alerija-i-zapusen-nos_alergija-i-zapusen-nos-bilje-donosi-olaksanje.jpg

Ispiranje sinusa biljnom infuzom olakašaće vam ovu sezonsku tegobu

Volimo proleće, ali ne i polen pojedinih biljaka jer se javlja alergija i zapušen nos. Ispiranje sinusa biljnom ifuzijom može da zameni uobičajene metode prskanja raznim sprejevima koje olakšavaju simptome i to bez štetnih posledica

Zapušen nos kao sezonska tegoba

U ovo doba godine velika koncetracija polena pojedinog bilja loše utiče ne samo na ljude, nego i na kućne ljubimce. Kada imuni sistem detektuje neku potpuno bezopasnu supstancu poput polena kao opasnu, nastaje alergijska reakcija. Organizam reaguje tako što oslobađa histamin koji dovodi do alergijskog rinitisa, odnosno upale nosne sluznice.

Zapušen nos nije jedini simptom alergijskog ritinisa. Propraćen je suzenjem očiju, kijanjem, svrabom u nosu, grlu i sekretnom iz nosa. Hronični alergijski rinitis može da preraste u astmu.

Biljke koje pomažu kada je zapušen nos

Neven, žalfija i timijan mogu pomoći u ublažavanju respiratornih problema

Žalfija ima antivirusno i antibakterijsko dejstvo i doprinose očuvanju sluzokože. Poseduje i antiinflamatorno sredstvo koje sprečava zapušenje nosa.

Timijan takođe ima antivirusno i antibakterijsko dejstvo. Ova biljka olakšava i izbacivanje sekreta iz sinusa.

Neven je takođe moćna biljka jer ima antivirusno, antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo. Smiruje pluća i smanjuje upalu disajnih puteva. Osim toga, olakšava izbacivanje sekreta.

Biljna infuzija

Ispiranjem nosa se uklanjaju alergeni, što ujedno ublažava simptome alergijske reakcije. Prema nekim tvrdnjama svakodnevno ispiranje nosa kao preventiva može čak i da spreči alergijske reakcije. Biljne infzuije su veoma delotvorne.

Sastojci:

  • 1/2 šolje svežeg ili sušenog nevena
  • 1 šolja sveže ili sušene žalfije
  • 1 šolja svežeg ili sušenog timijana
  • 2 šolje vode
  • 1/4 kašičice soli

Priprema: Bilje prelijte s ključalom vodom, poklopite i ostavite da odstoji pola sata.

Procedite čaj u čistu posudu, dodajte so i dobro promešajte. Ostavite da se ohladi i sipajte u posudu za ispiranje nosa.

Kako se ispiraju sinusi

Nagnite glavu iznad umivaonika ili kade. Cevčicu posude za ispiranje gurnite u jednu nozdrvu. Malo nagnite glavu ka ramenu i tečnost će početi da se uliva u nos. Potrošite samo pola infuzije, a drugu polovinu na drugu nozdrvu. Potom začepite jednu nozdrvu i izduvajte vazduh kroz drugu. To isto učinite i sa drugom nozdrvom. Na ovaj način ćete dobro osušiti nos.

 

Foto: Igor Paszkiewicz / gettyimages.com