TRAVARSKA PRIČA: HRONIČNU UPALU BUBREGA IZLEČILA BREZOM, SURUČICOM, VRESKOM I PRESLICOM

by | 09.08.2021

Mirjana Grbić iz Brezičana kod Prijedora tvrdi da se bilje obično precenjuje ili potcenjuje, a da je istina na sredini

Mirjana Grbić iz Brezičana kod Prijedora tvrdi da se bilje obično precenjuje ili potcenjuje, a da je istina na sredini. Njoj je mešavina trava pomogla i životnu stazu skrenula u drugom smeru.

Posle dvadeset i tri godine staža u vrtiću u Prijedoru, Mirjana Grbić se te 1995. godine zdravstveno veoma loše osećala i shvatila je da treba nešto da menja u svom životu. Dala je otkaz i počela da se bavi biljem.
– Dijagnostikovana mi je hronična upala bubrega i zvanična medicina mi, posle nekoliko godina lečenja antibioticima, nije pomogla. Zato sam se okrenula bilju.
Napravila sam čaj koji mi je pomagao i tako sam nastavila da pomažem i drugima – kaže naša sagovornica.
Kod hronične upale bubrega, tvrdi Mirjana, pomogli su joj breza, suručica, vresak i preslica.

– Ne može se lečiti samo jedan organ. Ako probavni trakt ne radi dobro, onda su bubrezi opterećeni. Zato u svoje mešavine stavljam kantarion, hajdučku travu, petrovac, kupinu, ivanjsko cveće, koprivu i nanu kao osnovu. Ovo bilje podstiče rad unutrašnjih organa, podiže imunitet, čisti krv i obnavlja sluzokožu. Ovaj ,urološki čaj, preporučujem i kod dijabetesa jer sastav bilja u njemu snižava šećer, utiče na rad jetre, žuči i pankreasa, oslobađa organizam od suvišnog šećera i čuva rad bubrega. Kod reumatizma preporučujem istu ovu mešavinu biljaka jer se preko bubrega čiste zglobovi i smanjuje upala – savetuje Mirjana.

Recepte za čajeve i druge preparate, kaže, nije nasledila, ali je pročitala mnogo literature naših i stranih autora i potvrdila je u praksi.
– Htela sam da napravim nešto novo i uspešno. To se kroz dvadeset i pet godina pokazalo.

Tako sam osmislila i mešavinu bilja koja se pije sa medom i limunom. U njemu su sve biljke blagotvorne za pluća: majčina dušica, zova, lipa, bosiljak, nana, kamilica, čubar i macina trava. Ova čaj blagotvorno deluje na ceo disajni trakt i dobro se pokazao u kombinaciji sa sirupom kod ljudi koji su bolovali od korone. Glavni sastojci sirupa su oman, maslačak, bokvica, podbel i malo bršljana. U sastav tog sirupa ulazi još mleveno bilje, i to grčko seme, beli slez i seme morača. Sirup je protiv upale i za iskašljavanje. Za bolje disanje preporučuju se inhalacije etarskim uljima, i to ulje nane, bora, limuna i eukaliptusa.

Kod ženskih problema ova poznata travarka preporučuje čaj sa biljkama za regulaciju hormona, a to su macina trava i divlji pelin, kao i crveni zdravac i mirisni geranijum koji pomažu kod plodnosti.
– Bilje se obično precenjuje ili potcenjuje, a istina je na sredini. Dovoljno je verovati u realnu snagu bilja i koristiti ga za prevenciju, po onoj narodnoj: ,Bolje sprečiti, nego lečiti, – konstatuje Mirjana Grbić i zaključuje: – Iako je prošle godine bilo dvadeset i pet godina kako se bavim biljem, i mislila sam da prestanem jer stižu godine, ipak ga i dalje sakupljam jer u bilju postoji nešto magično što privlači čoveka i daje mu snagu.

– Teško je reći koja mi je omiljena biljka. Priroda se potrudila da nam napravi pravo blago. Kako izostaviti bosiljak, neven, lavandu ili kamilicu… Ipak, najviše cenim biljke iz porodice ruža jer su plemenite, a to su; glog, kupina, ruža, suručica, petrovac, valerijana, divlja jagoda, steža. Voda u vazi u kojoj su stajale ruže nikad nema neprijatan miris.
Ruzmarin i valerijana nikada zajedno
– Ne treba istovremeno koristiti biljke koje deluju nasuprot jedna drugoj, kao što su ruzmarin koji podiže pritisak i razbuđuje i valerijana koja smiruje i spušta pritisak. To su jake biljke i treba ih oprezno koristiti, kao i glog, žalfiju i stežu – ističe Mirjana Grbić.

Mirjanino višegodišnje iskustvo pokazalo je da su korovi najlekovitije biljke, koje treba brati daleko od prometnih saobraćajnica.
– Korov u sebi ima snagu za opstanak, pa je prenosi na čoveka. Posebno lekoviti su kopriva, maslačak, stolisnik, gavez, cikorija, vodopija. Sve to postoji nadohvat ruke, ali nismo svesni blaga koje imamo – navodi Mira.